Az Egis és a Richter búcsút is int a Medimpexnek, meg nem is

Az Egis és a Richter annak a Hungaropharmának adta el a Medimpexet, amelyben közel 31-31 százalékos részesedéssel bír a két gyógyszergyártó.
NAPI Online, 2007. október 10. szerda, 15:20
Fotó:

A Richter Gedeon Nyrt. és az Egis Nyrt. október 9-én értékesítette a Medimpex Gyógyszer-nagykereskedelmi Zrt.-ben birtokolt 50-50 százalékos tulajdonrészét Magyarország meghatározó gyógyszer-nagykereskedőjének, a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt.-nek.

A két gyógyszergyártó áttételesen továbbra is tulajdonos marad, hiszen a Hungaropharmában 30,7-30,7 százalékos pakettel rendelkeznek csakúgy, mint a Béres Befektetési Zrt. (A Magyar Gyógyszer Vagyonkezelő Zrt. 6,6 százalékkal rendelkezik, egyéb tulajdonosok 1,3 százalékot birtokolnak.)

A 2006-ban 220 milliárdos forgalmat produkáló Hungaropharma közleménye szerint a 2007-ben bekövetkezett jogszabályi környezet változás igen kedvezőtlenül hatott a gyógyszerpiac növekedési dinamikájára, hatására a gyógyszerek forgalma 2007-ben várhatóan 5-10 százalékkal csökken, miközben a nagykereskedelmi tevékenység költségei folyamatosan növekednek.

A 34-35 százalékos piaci részesedésű Hungaropharma és a 9 százalékos részesedést magáénak tudó, tavaly 46 milliárd forint forgalmat felmutató Medimpex egységes irányítás alá helyezésétől a tulajdonosi kör azon szinergikus hatások kiaknázását várja, amelyek a hasonló profilú társaságok párhuzamos működéséből fakadnak.

A tranzakcióhoz a feleknek meg kell szerezniük a GVH engedélyét. A Hungaropharma Zrt. menedzsmentje a GVH engedélyét követően - várhatóan 2008. I. negyedévének során - alakítja ki a Medimpex vállalati működésének új stratégiáját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK