A Napi Gazdaság hétfői számának cikke 

A Servier Mediator nevű gyógyszere miatt indult franciaországi hatósági vizsgálattal kapcsolatban beszámoltunk róla, hogy a gyógyszert Magyarországon nem törzskönyvezték, nem is forgalmazták.

Az Egis azonban a Servier egyik hatóanyaggyártó partnereként - több más vegyület mellett - ennek a gyógyszernek a hatóanyagát, a benfluorexet is bérgyártotta a megbízótól származó részletes specifikáció és a vegyület előállításához átadott, a gyártás minden lépését meghatározó technológia alapján - értesült lapunk a társaságtól.

Mivel az Egis sem Magyarországon, sem külföldön nem törzskönyvezett, nem forgalmazott benfluorex hatóanyagú készítményt, az Egist a jogszabályok szerint nem terheli kötelezettség a benfluorex hatóanyagból készült gyógyszer biztonságosságával kapcsolatban, ez a késztermék forgalomba hozatali engedélyét birtokló tulajdonos felelőssége.

A gyógyszert 2009-ben vonta ki a Servier a francia piacról. A gyógyszerrel szembeni vádakat a következő hónapok során fogják kivizsgálni Franciaországban. Az Egis üzleti eredményét a Franciaországban zajló, a gyógyszerrel kapcsolatos eljárások a társaság meggyőződése szerint nem érintik.

A Servier eközben azt közölte, hogy valójában a hatóságok sokkal kevesebb eset alapján vizsgálódnak, és a hírügynökségi jelentésekben szereplő 500-2000 fős szám az áldozatokról csak egy matematikai felszorzás (extrapoláció) eredménye az erről készült tanulmányban. Mint közleményükben írják, a médiában megjelent adatok (a halálesetekkel kapcsolatban) a CNAM által készített statisztikai megközelítést összegezik, amelyek nagyon távol állnak a gyógyszer farmakovigilanciai tesztelésekor megállapítottaktól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!