Az 57 stratégiai gyógyszer oroszországi gyártásával kapcsolatos kormánykezdeményezés pontos részleteit még nem publikálták. A jelenlegi tudásunk szerint a helyi gyártásra tervezett gyógyszerek döntően nem az Egis portfóliójába tartozó termékek - közölte Menthy Mariann, a társaság kommunikációs vezetője.

A Richter működésére nincs befolyással az elfogadott lista - mondta Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs vezetője. Hozzátette: a listán szereplő gyógyszerek alapvetően olyan készítmények, amelyek nem esnek egybe a Richter jellemző terápiás területeivel.

Oroszország gyógyszeripari fejlesztési stratégiája azt célozza, hogy 2020-ra a forgalomban lévő gyógyszerek piacán az orosz részesedést 20 százalékról 50 százalékra emeljék, az exportot a 2008-as szintről nyolcszorosára növeljék, a helyi gyógyszergyárak termékportfóliójában pedig 60 százalékra bővüljön az innovatív gyógyszerek aránya.

Ezzel összefüggésben az orosz kormány július 6-án jóváhagyta azoknak a stratégiai fontosságú gyógyszereknek a listáját, amelyek gyártását Oroszországban biztosítani kell. A listára 57 olyan fontos gyógyszer került fel, amelyeket még nem gyártanak Oroszországban. Ezek onkológiai, szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint hepatitis B és C, multiplex szklerózis és a Gaucher-kór (genetikailag öröklődő, enzimhiány okozta betegség) gyógyítására szolgálnak.

Mindkét magyar gyógyszergyár exportjában fontos szerepet tölt be Oroszország, amely a legnagyobb külpiaca mind az Egisnek, mind a Richternek. Mindkét társaság rendelkezik saját oroszországi gyártóbázissal is.

Az Egis tavalyi - 2009. szeptember 30-án zárult - üzleti évének teljes árbevétele 106,3 milliárd forint volt, ebből 32,64 milliárd forintot, azaz 156,6 millió dollárt tett ki az orosz és FÁK-piaci kivitel együttes értéke. Utóbbiból 114,8 millió dollár az orosz piacról származott. 

A Richter 2009. évi, konszolidált 267,3 milliárd forintos (952,4 millió euró) árbevételéből 60,5 milliárd forintot (215,6 millió euró) képviselt az oroszországi export. Az orosz és FÁK-piaci kivitel együttes értéke 84,8 milliárd forint (302 millió euró) volt.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!