Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az eddig jelentő tizenkét A kategóriás cég összesen 117,1 milliárd forint nettó profitot ért el az év első három hónapjában, ami 26,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A cégek közül a tavalyinál jobb profitot csak a két gyógyszergyártó, az Egis és a Richter tudott elérni.  A tavalyihoz képest kisebb veszteségről adott számot a Danubius és a Pannergy, így erre a két cégre is igaz, hogy a tavalyi évhez képest javulni tudtak. A végső számot tekintve azonban az összes többi cég rontott az eredményén. Ráadásul a két legnagyobb profitot elérő társaság, a Mol és az OTP is jócskán visszaesett a tavalyi évhez képest, igaz, százalékosan az egyik legtöbbet az állami kézbe kerülő Rába nyeresége csökkent. A gépipari társaság ugyanis csak a tavalyi eredményének a 80 százalékát érte el. Ez a mutatószám azonban csalóka, hiszen a jelentős csökkenés oka a számviteli politika változása. (A rövid távú hitelek várható bevételekkel fedezett részének árfolyamvesztesége, illetve nyeresége más sorba került.) Ugyanakkor az árbevétel 6,1 százalékkal haladta meg a tavalyit, és látványosan, 70 százalékkal, 648 millió forintra ugrott a csoport negyedéves EBITDA-ja. Üzemi szinten is 100 millió forintnyi nyereséggel indult az év a tavalyi, 100 millió forintot meghaladó veszteség helyett.

A legnagyobb profitot a Mol könyvelhette el az első három hónapban, a 92,6 milliárd forint azonban így is mintegy 20 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. A visszaesést a 21 százalékkal csökkenő kitermelési és az 52 százalékkal zuhanó finomítási eredmény okozta. A tavalyinál 20 milliárd forinttal alacsonyabb eredményből azonban közel 10 milliárdot egy egyszeri tétel okozott, mégpedig az angolai koncesszióhoz köthető büntetés. Az OTP-nél ugyan még nagyobb, 65,5 százalékos volt a nettó eredmény csökkenése, azonban itt is egyedi tétel okozta a zuhanást, mégpedig a bankadó elszámolásának a változása. Tavaly ugyanis még csak a negyedévre eső 7 milliárd forintot számolta el az OTP ebben az időszakban, míg az idén már az első hónapban leírták a mintegy 29 milliárd forintot kitevő teljes 2012-es bankadót. Ráadásul a végtörlesztésnek is volt még több mint 1 milliárd forintos negatív hatása. A rendkívüli tételek nélkül azonban a bank eredménye szinte alig érzékelhetően csökkent, párhuzamosan a nettó jutalékbevételek halvány mérséklődésével. Az FHB-nál több mint 90 százalékos volt a visszaesés, a gyorsjelentést külön cikkben, a 13. oldalon részletezzük.

A Richter minden tekintetben szép számokkal rukkolt elő. A 82 milliárd forintos forgalom mellett 15,36 milliárdos üzemi nyereséget és 16,75 milliárd forintos adózott eredményt könyvelt el a cég. A jelentős eltérés részben egyes kulcsfontosságú piacokon − így a FÁK-országokban − mutatott jobb teljesítménnyel magyarázható. A Richter esetében még az egyedi tételek is segítettek. Két úgynevezett milestone payment (mérföldkő-kifizetés) is hozzájárult a jobb eredmény eléréséhez. Kiváló gyorsjelentéssel lepte meg tulajdonosait az Egis is, negyedéves eredménye 15 százalékkal haladta meg a várakozásokat. A belföldi bevétel viszont tovább csökkent, így Oroszország vált az Egis legnagyobb piacává, és a Richterhez hasonlóan a húzóerővé. Az elemzői várakozásokhoz képest egyébként a Mol és az OTP is jól szerepelt, és ez főleg az olajcég esetében igaz. Így e téren kellemes meglepetést okoztak a cégek, ami ugyanakkor az árfolyamban nem nagyon mutatkozott meg, ugyanis a görög helyzet miatti általános félelem elhalványította a gyorsjelentések számait. A befektetők az elkövetkező időszakban talán már jobban tudnak majd az eredményszámokra figyelni, ha valóban a megszorításokat támogató pártok fognak kormányt alakítani a görögöknél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!