Heti kitekintés - 2013.11.04.

Bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elmúlt heti ülésén nem szűkítette a kötvényvásárlások keretösszegét; a kamatdöntésről kiadott, és a vártnál optimistább hangvételű közlemény hatására -a hét második felében érkezett, pozitív csalódást okozó feldolgozóipari adatközlésekkel egyetemben- a befektetők ismét a decemberben megkezdődő 'tapering' esélyeit latolgatták.

Az előttünk álló héten pedig számos kiemelt amerikai makroadat mutathat ismét utat a piacok számára; míg a kamatdöntések sorát ezúttal az ausztrál-, a brit és az Európai Központi Bank folytatja majd: így az elkövetkező napok ismét mozgalmasan alakulhatnak mind a tőke-, mind a devizapiacokon egyaránt.

Pénteken teszik közzé az októberre vonatkozó, hivatalos munkaerőpiaci adatközléseket az Egyesült Államokból: az előzetes várakozások alapján alacsonyabb ütemben bővülhetett a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma
Kép: Admiral Markets

A tengerentúlon az amerikai kormányzat részleges leállása következtében hétfőn teszik közzé az augusztusra- és szeptemberre vonatkozó gyári megrendelésállomány statisztikáit: a piaci konszenzus előbbi esetében 0,3%; míg az utóbbi adatközlés esetében 1,8%-os bővülést valószínűsített.

Mindemellett az Egyesült Államokban a hét második fele ígérkezik valóban izgalmasnak: csütörtökön a Twitter mikroblog-szolgáltató tőzsdei bevezetése mellett a heti munkanélküli segélykérelmek számát és az amerikai, Q3-as GDP előzetes értékét is megismerhetik a befektetők.

A harmadik negyedévre vonatkozó amerikai GDP adat esetében 2%-os bővüléssel számolt a piaci konszenzus; amely ugyan még nem tartalmazza a kormányzat részleges leállásának hatásait, azonban a mutató az előzetes várakozások szerint így is elmaradhat a korábbi negyedév 2,5%-os növekedési ütemétől.

A Fed QE-programjának várható jövőjével kapcsolatban a Q3-as GDP mutató mellett szintén kiemelt piaci figyelemre számíthat majd az októberi, hivatalos munkaerőpiaci adatközlés; amelynek szignifikáns javulása esetén alighanem ismét előtérbe helyezhetnék a decemberi 'taperinggel' kapcsolatos befektetői várakozásokat. Mindemellett az elemzői várakozások szerint a munkanélküliségi ráta 7,2%-ról 7,3%-ra emelkedhetett októberben, míg a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számában 125 ezer fős bővüléssel számol a piaci konszenzus. (Az elmúlt hetekben emelkedésnek induló munkanélküli segélykérelmek, valamint az októberre vonatkozó, csalódást okozó ADP adat után a hét egyik kiemelten követett eseménye lesz a pénteki payrolls adatközlés.)

Érdemes lehet majd figyelemmel kísérni a szintén pénteken érkező, szeptemberre vonatkozó lakossági jövedelmi statisztikákat is, valamint a vélhetően hangulatjavulásról beszámoló, novemberi Michigani fogyasztói bizalmi index előzetes értékét is.


Nem fognak unatkozni az európai befektetők sem: hiszen az Európai Bizottság kedden teszi közzé gazdasági előrejelzéseit; míg az októberi, euroövezeti szolgáltatói beszerzési menedzserindexek végső értékeit a hét harmadik napján publikálják majd. Az előzetes várakozások alapján az eurózónás szolgáltatói PMI-mutatók továbbra is a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50pontos érték felett maradhatnak majd.

 

A hét legfontosabb európai eseménye az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülése lesz, amelyet a megszokott módon Mario Draghi elnöki sajtótájékoztatója követ majd. Bár nagy valószínűséggel az ECB Kormányzótanácsa mind az irányadó (0,5%)-, mind a betéti rátát (0%) változatlan szinteken tartja; így ebben az esetben is Mario Draghi szavai szolgálhatnak iránymutatással a piacok számára, miután az elmúlt héten közzétett és jelentős meglepetést okozó inflációs munkanélküliségi adatsorok után ismét felerősödni látszottak az újabb élénkítéssel kapcsolatos befektetői várakozások. (Így egy esetleges kamatcsökkentésre vagy LTRO műveletre vonatkozó utalások lehetnek kiemelten piacmozgató hatásúak)

Kedden hajnalban ismerhetjük meg ausztrál jegybank ülésének eredményét. Míg az RBA nagy valószínűséggel ismét 2,5%-on tarthatja majd az alapkamatot; a kiadott közleményben pedig egy későbbi kamatvágás lehetőségére vonatkozó utalás lehet majd érdekes a piacok számára, így amennyiben ismét bekerül egy újabb vágásra vonatkozó célzás, arra az ausztrál dollár nagy valószínűséggel gyengüléssel reagálhatna,

Csütörtökön a Bank of England esetében az irányadó ráta-, valamint az eszközvásárlások keretösszege is változatlan maradhat majd, így a jegybanki kamatdöntésről kiadott közlemény bírhat az angol font számára kiemelten piacmozgató hatással, míg a BoE által követett monetáris politika esetleges változása szempontjából a közelgő negyedéves inflációs jelentés lehet majd igazán érdekes a befektetők számára.


Devizapiaci kitekintés

Az elmúlt hét második felének izgalmait követően jelentős mozgások jegyében zárult a hét a devizapiacon: a dollár a Fed kamatdöntésről kiadott közlemény vártnál kevésbé pesszimista hangvétele-, valamint a pozitív csalódást okozó feldolgozóipari adatközlések nyomán jelentős erősödést produkált a főbb devizákkal szemben. Az euró mindemellett gyengüléssel fejezte be a hetet, miután az euro-övezeti munkanélküliségi ráta váratlan emelkedése-, és az inflációs ráta csökkenésének együttes hatására a piaci szereplők egy része újabb monetáris élénkítést kezdett árazni az év hátralévő részére vonatkozóan.

Bár az elmúlt hét közepén még 1,38 közelében tartózkodó EURUSD jegyzése egészen az 1,3460-as támasz közelébe süllyedve zárta pénteki napot; a devizapár a hétfői kereskedés első felében ismét az 1,35-ös szint fölé kapaszkodott vissza. Így míg a kurzus továbbra is fontos támaszok közelében billegve indította a hetet: az előttünk álló napok is mozgalmasnak ígérkeznek majd. A zöldhasú számára a csütörtöki Q3-as amerikai GDP adat-, majd a pénteki, amerikai munkaerőpiaci mutatók és ezen adatközlések hatására az esetlegesen tovább módosuló 'tapering' lehetősége bírhat fokzotott jelentőséggel; addig az euró számára számtalan makroadat mellett az ECB csütörtöki ülése, valamint Mario Draghi sajtótájékoztatója (különös tekintettel a további élénkítésre tett utalások-, vagy ezek esetleges hiánya) lehet kiemelt hatással.

A heti kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.

Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!