A Greenpeace és más környezetvédő csoportok már többször tiltakoztak a Shell sarkkörön túli kutatásai ellen. Az olajkutatási program jelenleg a jogi fenntartások miatt szünetel. Ben van Beurden a Shell vezérigazgatója ugyanakkor jelezte, hogy nagyon csalódna, ha nem tudnák folytatni a kutatásokat. "Igen jelentős kapacitást tartunk készenlétben arra az esetre, ha megkezdődhet a munka" - fogalmazott. "Mihelyt megtehetjük, bele is vágunk" - szögezte le.

Az olajipari csoport tájékoztatása szerin a projekt - függetlenül attól, hogy megkezdik-e a fúrásokat vagy sem -, a hajóflotta és a szükséges logisztikai rendszer rendelkezésre állási költségei miatt egymilliárd dollárba kerül.

Simon Henry pénzügyi igazgató szerint a térség rejti "a világ messze a legnagyobb feltáratlan folyékony energiahordozó készleteit" és meggyőződése szerint a Shell koncessziós területei ezek közül is a legjobbakat.

"Már végeztünk fúrásokat arrafelé vagy 25 éve és tudjuk mi van ott" - mondta. Rámutatott, hogy a nehézséget nem is igazán a fúrás maga, hanem a kitermelés logisztikája, illetve a vállalat reputációját érő támadások kivédése jelenti. Olyanokkal kell egy eleve vesztes küzdelembe bocsátkozni, akik soha nem lesznek hajlandóak belátni, hogy szükséges és kivitelezhető megoldásról van szó. "Meg kell mutatnunk, hogy ez igenis lehetséges" - fogalmazott.

Azzal az eltökélt szándékával együtt, hogy megkezdje az olajkitermelést a sarkkörön túli területeken, környezetvédő aktivista részvényesei akaratának eleget téve a Shell elkötelezte magát a klímaváltozás kockázatainak a konfrontálása mellett is. Ennek értelmében támogatja részvényeseinek az üzleti modell átvilágítására tett javaslatát annak megállapítására, hogy az összhangban legyen a globális felmelegedést 2 Celsius-fokban korlátozó nemzetközi "2C" vállalással.

A 2C-korlát betartása globális szinten azt jelentené, hogy a Föld ismert és kitermelhető fosszilis energiahordozó készletének már csak egynegyedét lehet elégetni. A többi, mint energiahordozó így gyakorlatilag "veszendőbe menne". Vállalati szinten pedig mindez annyit jelent, hogy a befektetők kezében lévő, nemzetközi szinten dollárban csak ezermilliárdokban kifejezhető olaj-, gáz- és szénvagyon egyik pillanatról a másikra elértéktelenedne. Ami egyúttal az újabb fosszilis energiahordozó készletek feltárását is értelmetlenné tenné.

JJ Traynor, a Shell alelnöke, befektetői kapcsolatokért felelős igazgató a részvényeseknek írott levelében a környezetvédő aktivista részvényesek indítványának elfogadására tett javaslatot. "Amennyiben a közgyűlés az indítványt elfogadja, az intézkedést életbe léptetjük" - fogalmazott. Az indítványnak 75 százalékos támogatást kell szereznie a Shell májusi közgyűlésén.



Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!