Az EU nem szereti az aranyrészvényeket

Az Európai Bíróság törvényen kívül helyezte a francia államnak az Elf Acquitaine-ben meglevő aranyrészvényét, amelynek segítségével Párizs eddig megakadályozta, hogy külföldiek szerezzék meg a privatizált olajvállalatot. Az EU bírósága szerint az aranyrészvény mint olyan akadályt jelent a szabad tőkeáramlás útjában, és csak stratégiai fontosságú, például a védelmet érintő esetekben engedhető meg.
NAPI, 2002. június 4. kedd, 10:28

Ugyancsak törvénytelennek minősíttetett az a portugál rendelet, amely lehetvővé tette volna a privatizált cégek állami ellenőrzését, Belgium viszont megtarthatja aranyrészvényét a magánkézve adott csatorna- és gázszolgáltatókban. Az EU brüsszeli bizottsága 2005-re teljesen integrált befektetési piacot akar létrehozni és ennek érdekében fel akarja számolni a kormánykézben levő aranyrészvények rendszerét.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK