Hosszú viták után kedden jutottak kompromisszumos megállapodásra az Európai Parlament és az uniós tagállamok képviselői az új szabályokról, amelyek szigorítják a, bírálói szerint a pénzügyi válság elmélyüléséhez vezető, kockázatos pénzügyi műveletek végrehajtását. A CDS meztelen short eladásának tilalmát ellenző országok, köztük Nagy-Britannia, azután fogadta el a megállapodást, hogy az Európai Parlament beleegyezett abba, az európai tőzsdefelügyelet meghatározott időre és ésszerű indokok alapján feloldja számukra a tilalmat, ha az káros hatást gyakorolna államadósságuk piacán.

Az áresésre játszó "meztelen" short (naked short) ügyletben az értékpapír eladója nem szerzi be, nem veszi kölcsön az eladásra szánt papírokat, illetve nem győződik meg azok rendelkezésre állásáról. Hagyományos short ügylettel szintén áresésből lehet nyereséget kivenni, de az eladó ez esetben kölcsönvett papírokat ad el, majd vásárol vissza olcsóbban.

Nicolas Sarkozy francia államfő és Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére az Európai Bizottság már tavaly szeptemberben előterjesztette javaslatát a short- és a CDS-ügyletek szabályozására. Az Európai Parlament júliusban meg is szavazta a szuverén adósságok CDS-ügyletei meztelen short ügyleteinek tilalmat, de több állam, köztük Olaszország is vonakodott, mert attól tart, hogy a korlátozással megszűnik a likviditás szuverén adósságának piacán.

Az új szabályok végleges elfogadásáról heteken belül döntenek az uniós tagállamok pénzügyminiszterei, az Európai Parlament plenáris ülésén pedig novemberben kerül terítékre a kérdés. Az életbe lépés tervezetett határideje 2012. január 1.

Michel Barnier, az Európai Bizottság pénzügyekért felelős tagja üdvözölte az "ambiciózus megállapodást, amely a pénzügyi stabilitás megerősítését" szolgálja. A francia Pascal Canfin, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjának tagja nagy győzelemként értékelte a szuverén adósságok CDS-ügyletei meztelen shortolásának betiltását, amely véget vet az államadósságokkal való spekulációnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!