BUX

Az euró és a kőolaj is profitált a megállapodásból

Az euró és a kőolaj is profitált az amerikai költségvetési szakadék elkerüléséről az utolsó pillanatban született megállapodásból.

MTI-Eco, 2013. január 2. szerda, 11:27

Az európai közös fizetőeszköz az 1,33 dolláros szint közelébe erősödött szerdán délelőtt a kedd délutáni 1,3218 dolláros árfolyamot követően. Elemzők rámutattak: a költségvetési kompromisszum nagyobb kockázatvállalalásra sarkallta a befektetőket. Míg az elmúlt kereskedési napokon a várható adóemelések, és kiadáscsökkentő intézkedések ellenére is inkább a még mindig biztos befektetésnek számító amerikai dollárba tették a pénzüket, a megállapodás után elkezdtek ismét euróba invesztálni.

Az Európában irányadónak számító északi-tengeri Brent olajfajta ára 112 dollár fölé emelkedett hordónként, ez december közepe óta a legmagasabb. Itt is elsősorban a dollár gyengülése játszotta a főszerepet, miután a dollárban jegyzett kőolaj kedvezőbb a más devizával rendelkezőknek. A Brent az évet minden eddiginél magasabban, 111 dolláros átlagárral zárta miután a geopolitikai feszültségeknek a termelésre gyakorolt negatív hatása ellensúlyozta az olajkereslet csökkenése miatti aggodalmakat.