Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Veszített erejéből a forint hétfőn; délután négy óra után az euróért 270,75, a svájci frankért pedig 218,53 forintot kértek, míg az eurót 1,4040 dolláron jegyezték.

A görög, spanyol, olasz és portugál gondok hatására az euró jelentősen veszített erejéből a svájci frankkal, valamint a dollárral szemben is. Az euró beszakadt, kéthavi mélypontra esett a dollárral szemben, a svájci frankkal szemben pedig új történelmi mélypontot állított be.

A Fitch pénteken egy lépésben három fokozattal rontott Görögország adósbesorolásán, az S&P pedig negatívra rontotta a szuverén olasz adósság besorolásának kilátását. Közben az Ibériai-félszigetről érkező hírek is az adósságválságról szólnak; Spanyolországban a szocialista politikai vezetés hétvégi választási veresége után az új hatalom nyilvánosságra hozhatja az önkormányzatok anyagi helyzetét tükröző - vélhetőleg nem túlságosan bátorító számokat, Portugáliában pedig a hétvégén folyósították az IMF-EU mentőcsomag első, 6,1 milliárd eurós részletét.

A forint elsősorban tehát az ezen információk hatására gyengülő kockázatviselési hajlandóság "áldozataként" lett olcsóbb, a devizahitelesek megsegítéséről szóló magyarországi megállapodás nem befolyásolta az árfolyamot - mondta el Bámli Károly, a Commerzbank treasury üzletkötője.

A dollár annak ellenére erősödni tudott az euróval szemben, hogy az ázsiai központi bankok startégiai okokból tartalékaik mind nagyobb részét teszik át dollárból euróba.

A trader szerint a gyengülés tartós lehet, a következőkben szerinte 268,50 és 271,50 forint közötti euróárfolyam valószínűsíthető. A frank árfolyama visszatérhet 216 forint környékére, amennyiben megnyugodnak a kedélyek az adósságválság kapcsán, a 215 forintos szintre azonban rövidebb távon nem sok esély van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!