Mindezt az tette lehetővé, hogy az ügylet megfelel az Uniós Összefonódási Rendeletben meghatározott kritériumoknak, valamint a tagállamok nem emeltek kifogást a Rendeletben megadott határidőig az ellen, hogy az ügylettel kapcsolatos versenyhivatali eljárás lefolytatása az Európai Bizottsághoz kerüljön áttételre - közölte az MNV sajtóosztálya.

Az MNV még decemberben kezdeményezte a versenyhivatali eljárás áttételét annak érdekében, hogy a versenyhatósági engedélyt az Európai Bizottság adja meg az EU egész területére kiterjedően. A tagállamoknak 15 munkanapjuk volt kifogással élni, ám ezt nem tették meg - tájékoztatta az MNV-t 2012. január 16-i keltezésű levelében az Európai Bizottság. Erre az eljárásra azért volt szükség, mert az MNV Csoport és a Rába Csoport három tagállamban - Magyarországon, Ausztriában és Németországban - 2010-ben olyan mértékű árbevételt ért el, amely eléri az ezen országokban érvényes versenyjogi engedélyezési küszöb számokat.

Amennyiben az Európai Bizottság ún. egyszerűsített eljárásban bírálja el a tranzakciót, úgy a döntés határideje a hiánytalan kérelem beérkezésétől számított 25 munkanap. Az MNV legkésőbb a versenyfelügyeleti engedély megadását követő öt munkanapon belül átutalja a részvények ellenértékét az ajánlatot elfogadó részvényesek számára.

A Magyar Állam nevében eljáró MNV 2011. november 7-én tett vételi ajánlatot a Rába részvények megvásárlására, amelyet a PSZÁF 2011. november 8-án hagyott jóvá. A Magyar Állam a tranzakció versenyhatósági engedélyezését követően összességében 73,67 százalékos tulajdonrészt fog megszerezni, ami 76,97 százalékos szavazati arányt biztosít a járműipari cégben. A többségi tulajdoni hányaddal a Magyar Állam a nemzeti vagyont egy stratégiai fontosságú iparágban gyarapítja.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!