A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A nagy jegybankok egyre inkább a gazdaság élénkítésére, ezen belül az export fellendítésére koncentrálnak és örömmel látják a nemzeti deviza leértékelődését. Éppen ezért elemzők szerint a főbb devizák között egyfajta gyengülési verseny bontakozhat ki, és 2013 nyertesei azon országok devizái lesznek, amelyek lemaradnak ebben a versenyben. Jelen állás szerint a leértékelődési verseny nyertese Japán lehet, amelynek frissen megválasztott kormánya nagy elánnal próbál véget vetni az évtizedek óta jellemző deflációnak és recessziónak mutat rá a Reuters elemzése. A devizaárfolyamok előrejelzése nem a legkönnyebb hivatás, a piaci mozgások gyakran minden ésszerűséget nélkülöznek. Tavaly például, amikor minden az európai válságról szólt, az euró összességében 1,8 százalékkal erősödött a dollárral szemben igaz, az erősödés azután következett be, hogy az ECB keményen kiállt a valutaunió egysége mellett.

Az elemzői várakozásokból kiderül, idén sem jár kézen fogva az erős deviza és az erős gazdaság. A szakértők arra számítanak, hogy hiába nyújt majd erősebb teljesítményt az USA gazdasága, az euró és az angol font erősödni fog a dollárhoz képest. A Fed által a piacra öntött ezermilliárd-dollárok és a Bank of Japan által a gazdaságba pumpált tízezermilliárd jenes injekciók ugyanis jócskán felülmúlják majd a brit vagy az európai gazdaságélénkítésre fordított összegeket. A devizapiacon pedig, ahol semminek sem önmagában, hanem egy másik devizához képest mérik az értékét, a dollár vagy a jen gyengülése automatikusan az euró és a font erősödésével jár.

Mivel a nagy jegybankok mind igyekeznek beszállni a leértékelési versenybe, Tom Levinson, az ING devizastratégája szerint előtérbe kerülhet az a befektetői magatartás, hogy a nagy devizákat nem egymással szemben, hanem kevésbé likvid és egyben kockázatosabb devizákkal, például az ausztrál dollárral szemben kötik a befektetők. A Fed és a BOJ akciói segítenek elfedni az európai és brit makrogazdasági problémákat, ezért Jane Foley, a Rabobank vezető devizastratégája középtávon 1,35-ös euró/dollár árfolyamra számít hozzátéve, hogy ezt nem egyenletes mozgásként kell elképzelni, maga is ingadozásokra számít. Rámutatott, hogy fontos különbség van a Fed vagy a BOJ, és az ECB bejelentett kötvényvásárlásai között. Míg előbbiek tisztán gazdaságélénkítési szándékkal léptek, addig az ECB kifejezetten azért vásárol kötvényt, hogy elfogadható szintre szorítva le kötvényhozamaikat segítsen az adott országoknak az államadósság finanszírozásában.

A jen már kissé előreszaladt a 2013-as prognózisok teljesítésében, miután az euró/jen 15 százalékot emelkedett tavaly, s az elmúlt héten új másfél éves csúcsra erősödött az európai deviza (és gyengült a jen). A font sokhavi csúcsra erősödött mind a dollárral, mind pedig a jennel szemben, ám ez a dollár és a jen gyengülése, nem pedig a brit gazdaság ereje miatt van mondják üzletkötők.

John Normand, a JP Morgan globális devizastratégája szerint a Fed és a BOJ akciói nemcsak egy jelentősebb gazdasági visszaesést segítettek kivédeni, de a devizapiaci mozgásokat is tompították, így a legnagyobb forgalmú devizapárokkal nehéz volt pénzt keresni. Érthetően irányult a figyelem a carry trade-re és az ausztrál dollárra, s Normand szerint idén ez az irány erősödhet. A carry trade keretében a befektetők eladósodnak olyan likvidebb, alacsony kamatozású eszközökben, mint a dollár és a jen és magas kamatozású devizákba fektetnek, mint amilyen az ausztrál dollár. A jen gyengülésére vonatkozó prognózisok miatt alighanem ez lesz 2013-ban a kedvenc finanszírozó deviza, épp ezért a Morgan Stanley arra számít, hogy a dollár/jen árfolyam a következő hónapokban 90-re emelkedik a pénteki 88-as szintről.

Miközben a dollár és a jen gyengülésre vannak ítélve, az euró és a font árfolyamát igencsak megemelhetné, ha ezek a gazdaságok az általánosan várt lassú csökkenés helyett az élénkülés bármi jelét mutatnák. A BNP Paribas elemzői azt várják, hogy a font mind a dollárral, mind az euróval szemben erősödik: az eurót 80 pennyre várják néhány héten belül a mostani 81,20-ról, a font/dollár árfolyam pedig 1,60-ről 1,68-ra emelkedhet a következő hónapokban, amennyiben a világgazdaság magához tér és a brit export felgyorsul. A francia bank szerint ugyan az eurózónával kapcsolatos bizonytalanság fennmarad ahogy a gyenge növekedési várakozások is, ennek ellenére az euró/dollár keresztárfolyam már az első negyedév végére eléri majd az 1,35-ös szintet.

Kép: Reuters

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!