A legfontosabb tényezők, amik az eredményt segítették: a kiváló drospirenone értékesítés Amerikában, erős orosz forgalom, mérföldkő fizetés és a gyenge forintból származó marginjavulás, valamint pénzügyi eredmény. Az egyes piacok közül az amerikai értékesítés (teljes árbevétel 10 százaléka) euróban mért 26 százalékos növekedését lehet kiemelni, valamint az orosz értékesítés (25 százalék) vártnál kisebb, csupán 10 százalékos visszaesését a magas bázis miatt. A többi piacon a várakozásainknak megfelelően alakultak az események, ilyen a belföldi (13 százalék) 17 százalékos növekedés, a kelet-európai (30 százalék) és az ukrán (4 százalék) 4, illetve 5 százalékos csökkenés, a többi FÁK ország (7 százalék) 36 százalékos növekedése és Nyugat-Európa (6 százalék) 3 százalékos csökkenése - írta a vezető elemző. A gyenge forintnak és a jól sikerült, nagy margintartalmú orosz és amerikai forgalomnak köszönhetően 360 bázisponttal, 61,1 százalékra nőtt a bruttó margin. Az üzemi költségek csupán 1 százalékkal emelkedtek, ami a 2,1 milliárd forint körüli Forest mérföldkő fizetésnek és némi adó visszatérítésnek köszönhető, mert a marketing költségek a tavalyi 19,6 százalék után idén az árbevétel 21,5 százalékra rúgtak és a K+F költségek is 9,6 százalékról 13,3 százalékra szöktek fel. Szintén vártnál nagyobb a pénzügyi sor 9 milliárd forintos eredménye, ahol deviza fedezeti ügyletek nem realizált veszteségét bőségesen ellentételezte a devizás követelések átértékelése és a kamatbevételek (126 milliárd, azaz részvényenként 6760 forintnyi készpénzállományon). A nyereség fele szintén nem realizált. A Richter teljes évi árbevétel várakozását 0-5 százalékos euróban mért bővülésre emelte az eddigi stagnálásról. Ráadásul ebben a várakozásban vélhetően még nincs benne az új amerikai termék, a Gianvi forgalma, mivel a Teva által bevezetett termék ellen a Bayer azonnal pert indított szabadalmának megsértése miatt. Mi is finomítottunk modellünkön, magasabb bruttó margint és pénzügyi eredményt, de magasabb K+F költségeket is várunk. Összességében 2010-es EPS várakozásunkat 5 százalékkal 3012 forintra (+10 százalék év/év) emeljük, a 2011-est viszont változatlanul hagyjuk 3154 forinton - áll a Concorde értékelésében. A vártnál jobb negyedév nyomán év végi fair érték várakozásunkat is megemeljük 43 500 forintról 44 000 forintra. A jelenlegi részvényárfolyam erősen tükrözi már azt a hitet, hogy a Richter képes lesz az RGH-188-ból egy új gyógyszert fejleszteni, prémium megtérülést érve el ezzel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!