Az elemzői várakozásokat tíz százalékkal meghaladó, 3,05 milliárd forintos adózott eredményt ért el az Egis üzleti éve második negyedévében. A konszolidált nyereség ennél százmillióval magasabb lett és részvényenként 405 forintnak felel meg. A negyedévet a kelet-európai és az orosz export értékének és árbevételen belüli súlyának növekedése határozta meg, ami kedvezően hatott a nyereségességre. Az anyavállalat árbevétele 6 százalékkal, 24 milliárd forintra emelkedett, ezen belül azonban a hazai forgalom 14 százalékkal csökkent, s aránya 30 százalék alá esett. A tegnap tőzsdezárás után megjelent gyorsjelentés szerint a visszaesésből a gyógyszerárak csökkenése tíz, a volumen változása 4 százalékkal vette ki a részét, ami a kormányzatnak a generikus termékek versenyét gerjesztő politikájára vezethető vissza. Az elmúlt negyedévek átlagánál is egymilliárddal alacsonyabb hazai forgalom hatására az Egis piaci részesedése 5,6 százalékra süllyedt, amivel az ötödik legnagyobb piaci szereplő. Kiválóan alakult viszont az export, a minden relációban egyenletes növekedés eredményeképp az egy évvel korábbinál 31 százalékkal magasabb, 102 millió dolláros rekordszintre emelkedett, forintban pedig 17 százalékos a javulás. Míg az elmúlt negyedévekben a nyugati gyógyszer- és hatóanyagexport nőtt a legnagyobb mértékben, ezúttal a stratégiai piacok arányát sikerült növelni. Oroszországban 44, Kelet-Európában 29 százalékkal magasabb dollárbevételt realizált az Egis, s a kedvező értékesítési szerkezetnek köszönhetően a közvetlen költségek az árbevétel 42,7 százalékára csökkentek. Ez öt százalékponttal kedvezőbb az előző negyedévinél, az egy évvel korábbitól pedig 1,8 százalékponttal marad el, az azóta bekövetkezett tízszázalékos dollárgyengülés ellenére. Az üzemi eredmény 2,28 milliárd forint lett, 28 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. Az elemzői várakozásoktól kissé elmaradó növekedés jelzi, hogy a társaság gazdálkodási körülményei nem sokat javultak, és fedezeti ügyletek híján az összkép is borúsabb lenne. A lezárt és nyitott hedge-ügyletek március végi értéke 416 milliós nyereséget mutatott, emellett 272 milliós nyereség képződött a gyógyszer-nagykereskedő Medimpex Zrt. eladásából. Egyelőre nem mutattak ki nyereséget az Anpharm-részesedés eladásából, viszont az elmúlt negyedévben ezen a címen több mint másfél milliárdos bevételt realizált az Egis, amivel készpénzállománya meghaladja a 16 milliárd forintot. Az első félév konszolidált eredménye 6,2 milliárd - részvényenként 796 - forint lett, 115 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A jelentés tanúsága szerint az Egis alkalmazkodni tudott a rossz gazdálkodási körülményekhez, ami igazolja azt a 15 százalékos emelkedést, ami a részvényárfolyamban az elmúlt másfél hónapban végbement.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!