Az éves veszteség némileg meghaladja a 2012-es 4,46 milliárd forintos negatív eredményt. A negyedik negyedévi nyereség viszont jelentős javulás az előző negyedév 282 millió forintos, illetve az egy évvel korábbi 1,9 milliárd forintos veszteségéhez képest.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a banki különadó, valamint a tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetés időarányos összege nélkül a bankcsoport adózott eredménye a negyedik negyedévben 1,197 milliárd forint nyereség, a teljes évben pedig 1,12 milliárd forint veszteség lett volna.

Az FHB Csoport konszolidált mérlegfőösszege 2013. december 31-én 737,2 milliárd forint volt, ami 2,0 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál és 5,8 százalékkal kisebb az előző negyedév véginél.

A jelentés szerint a hitelezés motorját a lakossági üzletágban a támogatott hitelezés, a vállalati üzletágban az MNB növekedési hitelprogramja jelentette. A lakossági jelzáloghiteleknél a bank növelte piaci részesedését, a legnagyobb mértékben a támogatott hiteleknél, 12,7 százalékra 6,4 százalékról, míg a teljes éves jelzáloghitel folyósításból részesedése 5,0 százalékra emelkedett 3,3 százalékról.

A csoport a bruttó hitelállománya azonban éves és negyedéves összehasonlításban is mérsékelten (3,7, illetve 4,9 százalékkal) csökkent, mert a hitelállomány szerződés szerinti törlesztésből adódó csökkenését csak részben tudták ellensúlyozni az új hitelek. Jelentősen nőtt ugyanakkor a betétállomány: a 222,5 milliárd forintos volumen az előző negyedév végéhez képest 5,3, a 2012 végihez képest 46 százalékkal nőtt. A betétek aránya a kamatozó források között így 35 százalék fölé emelkedett.

A problémás hitelek állománya a csoportnál tovább csökkent (2013. szeptember 30-hoz képest 3,3 százalékkal), a nem teljesítő hitelek (NPL) aránya 20,4 százalék lett az év végére. A problémás portfolió fedezettsége változatlanul 52 százalék. A bankcsoport IFRS alapon számított tőkemegfelelése a negyedév végén 13,84 százalék volt.

Az FHB Jelzálogbank 2013 negyedik negyedévében összesen közel 26,3 milliárd forintnyi és 3 millió euró forrást vont be értékpapír formájában, amelyek mind fedezetlen kötvények volt.

Tavaly - az euró forrásokat a kibocsátáskori árfolyamon számolva - összesen több mint 60,3 milliárd forintnyi új tőkepiaci forrást vont be a bank, a 10 millió eurós Tier 1 kötvényt leszámítva a bejövő forrás 57,4 milliárd forint volt. 2013-ban összesen 8,1 milliárd forint és 15 millió euró jelzáloglevelet, 42,9 milliárd forint és 16 millió euró (a Tier 1 kötvény nélkül 6 millió euró) fedezetlen kötvényt hozott forgalomba a bank.

A teljes 2013-as évben összesen csakne 2,0 milliárd forintban denominált és 11,3 millió euróban denominált jelzáloglevelet, valamint 1 milliárd forint, illetve 0,8 millió euróban denominált fedezetlen kötvényt vásároltak vissza.

A múlt évben több jelentős akvizíciót is végrehajtottak: a Diófa Alapkezelő Zrt., a Díjbeszedő Üzemeltetési és Szolgáltató (DÜSZ) Kft., valamint az általa tulajdonolt Díjbeszedő Faktorház, a DíjNET és a Díjbeszedő Informatikai Kft., illetve a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató (MPBSZ) Zrt. került a csoport tulajdonába. Ezek a társaságok a 2013-as konszolidált eredményre még nem gyakoroltak érdemi hatást, azonban a tervek szerint a szinergiák és üzleti lehetőségek kihasználásával a jövőben elősegítik a csoport eredményes működését - olvasható a jelentésben.

Az FHB részvényeit a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzik. A papírok a csütörtöki kereskedést 10 százalék feletti csökkenéssel, 767 forinton zárták. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 1027, a legalacsonyabb 305 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!