Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A sajtótájékoztató témái röviden:

Az olaj világpiacáról

A válság nem vész el csak átalakul - kezdte közgyűlés utáni sajtótájékoztatóját a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt. A politika érzékenysége nagymértékben nőtt a válságot követően az energiaszektor iránt. A világ olajkereslete a válság végével újra fokozatosan nő és a Mol nem is számol annak csökkenésével hosszabb távon, hiszen látszik, hogy az új technikák, az elektromos autók sem terjednek olyan gyorsan, és a nem konvencionális források működéséhez is magas olajárak kellenek. Emiatt a Mol továbbra is ennek megfelelően koncentrál a kitermelésre.

Az ellátásbiztonságról

Hatmillió tonnára növelik a szlovák és a magyar vezeték kapacitását így elérik, hogy a Slovnaft teljes egészében képes legyen adriai forrásokból származó olajat is feldolgozni ha kell. Ugyanakkor elmondta a vezérigazgató, hogy az EU előírása - miszerint határkeresztező kapacitás csak kétirányú lehet - ellenére mind a román, mind az osztrák mind a horvát keresztező kapacitás csak egyirányban működik. Lehet, hogy egy újabb válság kell ahhoz, hogy ez megváltozzon.

Az INA-ügyről

Így vagy úgy megoldást kell találnunk az INA ügyre - fogalmazott a magyar olajcég vezére. Mielőbb megállapodás kell, vagy eladásra kerül a részesedés. Mindkét lehetőségre fel vannak készülve. Nem elégedett a tárgyalások tempójával, a lassúság miatt naponta sokmillió dollárt veszít a Mol és az INA.

A büntetőeljárásról

A horvát büntetőperek nem ellenem irányulnak, nem a személyem a meghatározó, bárki ellen folyhatnának aki éppen a Mol vezetőjének székében ül. A perekben a vádak cáfolhatóak és az igazság győzni fog - jelentette ki Hernádi.

A kurdisztáni lehetőségekről

A Mol kurdisztáni befektetése a társaság egyik legfontosabb befektetése, mind a potenciálja, mind a szükséges további befektetések alapaján. Ha a vállalt és szükséges beruházásoknál a Mol partnere, a Gulf Keystone - amely a Mollal közös olajmezőit nemrégiben áruba is kívánta bocsátani, de végül üzletre nem került sor viszont sikeresen bocsátott ki 250 millió dollár értékben kötvényeket, ezzel egy időre hozzájutva a szükséges forrásokhoz - esetleg problémákba ütközne, a Mol elsődleges kötelezettsége, hogy a felmerülő problémákat áthidalják - jelentette ki Hernádi Zsolt a Napi.hu kérdésére válaszolva.

(A szerző rendelkezik Mol részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!