A Jutarnji List című horvát napilap a vállalat titkos belső dokumentumára hivatkozva azt állította, hogy az INA horvát olajat szállítana feldolgozásra Boszniába, Szerbiába és Magyarországra. A lap arról cikkezett, hogy a sziszeki olajfinomítóban nem ideiglenesen állt le a termelés, ahogy arról az INA megpróbálta meggyőzni a finomító alkalmazottait és a horvát közvéleményt. "Pontosan az ellenkezője történik, míg a sziszeki finomítóban leálltak a gépek, addig az INA-ban titokban azt elemezték, hogyan tudnák a nyersolajat külföldre szállítani" - írta a lap.

Az INA az MTI-hez is eljutatott közleményében hangsúlyozta, hogy az az ábra, amely a napilap cikkének alapjául szolgált, még 2014-ben készült és kiragadott része a finomítói üzletágról készült átfogó elemzésnek, amelyről a vállalat korábban már beszámolt.

Az említett rajz a vállalat vezetésének nem azon döntését tartalmazza, hogy olajat exportáljon külföldre, hanem a lehetséges értékesítési alternatívákat ábrázolja - állt a közleményben.

"Mint azt korábban is elmondtuk, a sziszeki finomítóban a szokásos üzleti folyamatok fokozatos és folyamatos optimalizálása miatt állt le ideiglenesen a termelés. Az újraindítás pedig elsősorban a külső környezettől függ majd" - hangsúlyozták a közleményben.

Hozzátették: a finomítói üzletágtól függetlenül, mint minden vállalat, amely a piacon működik, az INA is folyamatosan azt a lehetőséget keresi és elemzi, amely a leginkább alkalmas arra, hogy értékesítse saját termékét, hogy az a legtöbb hasznot hozza és biztosítsa a fenntartható fejlődést.

A közleményben megjegyzik, hogy a horvát olaj exportja mint lehetőség továbbra is fennáll.

"Annak tudatában, hogy a JANAF horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat komoly korlátokkal bír, az INA-nak kötelessége, hogy megvizsgálja az egyéb szállítási lehetőségeket saját terméke értékének maximalizálása érdekében" - áll a közleményben.

A sziszeki finomítóban dolgozók szakszervezetének vezetői szerdán a sajtónak úgy nyilatkoztak, felzaklatta őket a sajtóhír, hogy külföldre szállítaná az INA a Horvátországban kitermelt olajat, és figyelmeztettek rá, hogy ez a sziszeki finomító végét jelentené.



vissza a listához

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!