Az infrastrukturális beruházások időhorizontja hosszabb, így a szektorban tevékenykedő vállalatok cash-flow-termelő képessége a - javarészt kormányzati - megrendeléseknek köszönhetően, hosszú távon biztosított - emeli ki elemzésében Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója. Szintén ígéretes befektetéseket találhatunk hosszabb távon az ingatlanszektorban is, amely, bár nagyon lassan áll talpra, reprezentánsai rendkívül alulértékeltek és az egyes cégek részvényeinek likviditása is olyannyira alacsony, hogy amint erősödik a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, s megmozdulnak ebben a szektorban is, akkor ez erős árfolyam-felhajtó erőt kell, hogy jelentsen majd - teszi hozzá a szakember. A többek között osztrák, cseh, orosz és izraeli, összesen több mint negyven, ingatlanszektorban működő cég teljesítményét leképező Unicredit Real Estate Index 2007 júniusa és idén március között, 92 százalékos esést produkált, azaz gyakorlatilag az egész szektornak csődárazása volt. Az elmúlt közel fél év során azonban, 118 százalékot emelkedett az index értéke, s bár még nagyon messze van a válság előtti szinttől, az optimista piaci hangulat eredményeként, kezdenek visszatérni a befektetetők ebbe a szektorba is. A szakember azonban óvatosságra int az ingatlanszektorban történő befektetésekkel kapcsolatban. A szektor sérülékenysége továbbra is hordoz magában veszélyeket, hiszen negatív irányú tőzsdei mozgások esetén, nagyon könnyen és gyorsan megtörhet az ingatlanfejlesztők papírjaiba történő befektetések volumene, és így a részvények alacsony likviditása miatt, csak nehezen, esetleg jelentős árfolyam-veszteséggel lehet lezárni a pozíciókat. Rövidebb távon a kockázatkerülőbb befektetők számára az infrastrukturális szektor reprezentánsainak papírjai ajánlhatók, mivel ezen cégeket a kormányzati gazdaságélénkítő csomagok közvetetten, vagy közvetlenül segítik, így cash-flow termelő képességük hosszú távon biztosított - állítja a Generali szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!