A banki szakember tájékoztatása szerint "a megközelítő" számítások azt mutatják: a jegybankok több mint 5-5 milliárd eurót vásároltak mindkét ország papírjaiból. Olaszország állampapír-állománya 1143 milliárd eurót, míg Spanyolországé 466 milliárd eurót tesz ki.

O'Hagan elmondta, hogy kereskedők szerint az EKB görög, ír és portugál állampapírokat is vásárolt hétfőn.

Az olasz és spanyol kötvények "lélegeztető gépen vannak" és "még hónapokig" kell folytatnia a vásárlást. "Rendkívül fontos, hogy folytatódjanak a vételek és, hogy a kormányok teljesítsék a megígért megszorításokat."- mondta O'Hagan.

Hétfőn - a központi bankok intervenciójának hatására - a 10 éves lejáratú olasz papírok hozama 6,10 százalékról 5,29 százalékra, míg a spanyoloké 6,05 százalékról 5,15 százalékra esett vissza. Mindeközben csökkent a vételi és eladási árak különbözete, ami a szakértő szerint "jelentős fejlemény" és annak jele, hogy a piaci állapotok némiképp normalizálódtak.

O'Hagan számításai szerint az elmúlt hét végén az EKB és az eurózóna tagországok nemzeti bankjai a 255 milliárd eurós görög kötvényállományból 41 milliárd, a 90 milliárd eurós ír állományból 18 milliárd, a 103 milliárd eurós portugál kintlévőségből pedig 15 milliárd euró felett rendelkeztek.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!