A nyugat-európai piacok jobban, a dél-európaiak gyengén teljesítettek napközben, és a hét végén szokásos profitkivétel zárásra majdnem mindenütt mínuszba vitte a fő mutatókat.

Ismét vállalatfelvásárlási hírek tartották izgalomban a befektetőket: a gyógyszeripari részvényeket emelte, hogy a brit Shire gyógyszergyárra ajánlatot tett egy amerikai vetélytársa. Ettől napközben rövid időre új hat és féléves csúcsra emelkedett az európai gyűjtőmutató. A gépipari részvényeket pedig az támogatta, hogy a német Siemens és a japán Mitsubishi is megemelte árajánlatát a francia Alstom energiaipari részlegére, miután előzőleg a versengő amerikai General Electric is többet ígért.

Az iraki és az ukrán belharcok azonban továbbra is aggodalomra adnak okot, és nem sokat javított az általános hangulaton, hogy a Nemzetközi Valutaalap megdicsérte az euróövezeti országok költségvetési helyzetét, mert az szerinte megfelelő egyensúlyt teremt az adósságcsökkentés és a keresletnövelés között, az EU pénzügyminiszteri tanácsa pedig megszüntette a túlzottdeficit-eljárást hat tagállam ellen.

Délután megjelent az Európai Bizottság felmérése arról, hogy a múlt hónapban tovább és a vártnál jobban romlott a fogyasztói bizalom az euróövezetben, ez igazolta ugyan az Európai Központi Bank (ECB) június eleje óta enyhébb pénzügypolitikáját, ám óvatosságra is intette a befektetőket.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,25 százalékos javulással 6825,20 ponton zárt, 1,13 százalékkal magasabban, mint a múlt év végén.

A frankfurti DAX-30 0,17 százalékos mínusszal 9987,24 ponton végzett, 4,55 százalékkal az év végi értéke fölött.

Párizsban a CAC-40 0,48 százalékkal 4541,34 pontra gyengült, 5,71 százalékkal meghaladva az év végi értékét.

A milánói FTSE MIB-40 1,03százalékot, a madridi IBEX-35 0,29 százalékot vesztett, az athéni ASE tőzsdemutató 1,47 százalékot nyert. Varsóban a WIG20 0,01 százalékkal 2462,13 pontra fogyott, a Mol 1,60 százalékkal 175,00 zlotyra drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!