Az irányt keresték az európai tőzsdék

Az ellentmondás hírek hatására bizonytalanul viselkedtek a piacok, a vezető európai indexek minimális emelkedéssel zártak.
NAPI, 2012. március 12. hétfő, 18:46
Fotó: Napi.hu

A gigantikus februári kínai külkereskedelmi hiány, a hivatalossá vált görög csőd, valamint a Nemzetközi Fizetések Bankjának borús hangulatú negyedéves jelentése mind a globális gazdaság növekedése, mind a pénzügyi rendszer ereje szempontjából elbizonytalanította a befektetőket. Ezzel együtt inkább az iránytalanság, mint a markánsabb esés jellemezte a piacokat a hét első napján.

Bár a három vezető európai tőzsdeindex minimális pluszban végzett - a londoni FTSE 100 és a párizsi CAC-40 kevesebb, mint 0,1 százalékos, a frankfurti DAX pedig 0,3 százalékos erősödésre volt képes -, ám a páneurópai Stoxx 600 már 0,2 százalékos esést mutatott. Az újabb borzalmas kínai makroadat leginkább az árupiacokat, és így a Londonban kereskedett bányászvállalatokat érintette rosszul, a Vedanta Resources 3,7 százalékot, a Rio Tinto pedig 1,7 százalékot vesztett értékéből.

Az olajvállalatok is estek - a Royal Dutch Shell például 0,7 százalékot -, akárcsak az autógyártók, amelyek között a profitvárakozását megerősítő Volkswagen 1,1 százalékos árfolyamesése lehet érdekes (a BMW ezzel szemben kis mértékű emelkedésre volt képes). Párizsban a Veolia pedig egy felminősítés hatására tudott 1,7 százalékot emelkedni, míg a londoni indexet a Vodafone erősödése támogatta. Az európai bankszektor ellentétesen mozgott, a francia és a brit bankok ugyanis jelentősebb mínuszokkal zárták a napot, a Deutsche Bank viszont 0,7 százalékot erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK