Az írek lehúzták az indexeket (bővített)

Veszteségben zártak a nyugat-európai értéktőzsdék mutatói hétfőn, miután nem sikerült az ír mentőcsomaggal eloszlatni az aggodalmakat.
NAPI, 2010. november 22. hétfő, 18:05
Fotó:

Az európai piacokon az ír pénzügyi mentőcsomag miatti kezdeti lelkesedés hamar elfogyott és szinte folyamatos eséssel a negatív zónába taszította a fő nyugat-európai indexeket. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,9 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,3 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,9 százalékkal gyengült. A Stoxx Europe 600 0,7 százalékot esett.

Az európai részvények azután kerültek a lejtőre, hogy a Moody's kilátásba helyezte az ír Aa2 besorolás több szinttel való leminősítését. Emellett a pénzügyi válság miatt kialakuló politikai feszültség is fokozta a negatív hangulatot a piacokon, miután az ír Zöld Párt kijelentette, hogy - a januári általános választásokra való felkészülésre való tekintettel - kilép a koalícióból a büdzsé és a pénzügyi mentőterv kidolgozását követően.


A válság miatt erőteljesen megnyirbált ír banszektor megmentése most már elkerülhetetlennek látszik - jegyzi meg a Marketwatch. Az ír ISEQ index 1,4 százalékot zuhant a pénzügyi szektor veszteségei miatt.


Emellett az ír problémák a baj tovaterjedése miatti aggodalmakat is felerősítették, így a korábban megbélyegzett Portugáliára és Spanyolországra is veszélyesnek ítéli a piac. A spanyol IBEX 35 index 2,7 százalékot, míg a portugál PSI 20 1,4 százalékot esett hétfőn.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK