Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közgyűlés határozott a nyilvánosan működő részvénytársasággá alakulásról és az elsőbbségi részvények törzsrészvényekké alakításáról is, ezek hatálya a tőzsdei bevezetéstől függ - közölte a bank.

Balog Ádám vezérigazgatót (képünkön) az igazgatóság elnökévé választották meg, így a továbbiakban az MKB Bank elnök-vezérigazgatójaként látja el feladatait. A bank felügyelőbizottságának (fb) elnöke Hornung Ágnes lesz, a Magyar Nemzeti Bank vonatkozó engedélyének hatályával, de leghamarabb 2019. február 15-én. Az fb tagja lesz még Ipacs László és Oszlányi Törtel Andrást.

Az igazgatóság előző elnöke, Jaksa János és Drabik Zsolt, az igazgatóság külső tagja lemondott tisztségéről, szintén lemondott az előző fb-elnök, Barcza Mihály, továbbá Szemerey Tamás és Lovászi-Tóth Adám fb-tagok - olvasható a bejelentésben.

Az MKB Bank január 14-én jelentette be, hogy módosult a bank tulajdonosi szerkezete, a bankban Szíjj László 32,9 százalékos közvetett részesedést szerzett. A tájékoztatás szerint a Blue Robin Investment S.C.A., az MKB Bank Zrt. 32,9 százalékos részvényese január 11-én arról tájékoztatta az MKB-t, hogy a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. eladta Szíjj Lászlónak a BanKonzult Finance Zrt.-ben fennálló 100 százalékos tulajdonrészét, amely az MKB Bankban közvetetten fennálló - a Blue Robin Investment S.C.A. által közvetlenül tulajdonolt - 32,9 százalékos részesedést testesít meg. A BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. Szemerey Tamás tulajdonában van, aki egyben az NHB Növekedési Hitel Bank igazgatóságának elnöke és tulajdonosa.

A jelenlegi tulajdonosok az MKB honlapján közölt adatok szerint a Metis Magántőkealap 35 százalék, a Blue Robin Investments S.C.A. 32,9 százalék, az RKOFIN Kft. 13,62 százalék, az Eirene Magántőkealap 9,99 százalék, az MKB Bank MRP Szervezet 5,38 százalék és a Pantherinae Pénzügyi Zrt. 3,1 százalék részesedéssel.

Régóta ismert, hogy 2019 végéig be kell vezetni a tőzsdére az MKB Bank részvényeit. Balog Ádám vezérigazgató az InfoRádióban nemrégiben arról beszélt, hogy a tőzsdei bevezetés inkább 2019 közepére várható. Ennek a részletei egyelőre nem ismertek. Mint ahogy az értékesítendő tulajdonrészről sem született még döntés - a pénzintézet első embere szerint bármilyen tulajdonrész elég ahhoz, hogy a bank tőzsdére menjen, de úgy látja, hogy - hosszabb távon, évek alatt felépülő módon - összességében 20-30 százalékos tőzsdei részesedés lenne hasznos a bank működése, a megítélése és általában a jövője szempontjából. Arra a kérdésre, hogy inkább a hazai vagy a külföldi tőzsdei befektetőket céloznák meg, azt mondta:

ez teljesen mindegy, mindenkit, aki be akar fektetni a bankba, tárt karokkal várunk.

Célunk továbbra is az, hogy az MKB a három legnagyobb univerzális bank közé tartozzon Magyarországon - mondta Balog Ádám vezérigazgató 2018. áprilisban. Az akkori bejelentés szerint elkészült a bank tulajdonosai által is támogatott, a pénzügyi csoport növekedési pályáját 2021-ig meghatározó átfogó stratégia, amelynek kiemelt célja, hogy - az Európai Bizottság felé tett vállalásokkal összhangban - a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen az MKB Bank részvényeinek sikeres tőzsdei bevezetése, melynek előkészületei a terveknek megfelelően zajlanak - tette hozzá akkor Balog.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!