Az MNB 184 milliárd forintért kötött üzletet a devizaswap-tendereken

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, úgynevezett finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyeken 184 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat. Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás ezzel 1405 milliárd forintra csökken.
Dzindzisz Sztefan, 2017. november 27. hétfő, 19:07
Fotó: Napi.hu

Az egy és a három hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség 80-80 millió euró (25-25 milliárd forint), a tizenkét hónapos futamidőn pedig 482 millió euró (150 milliárd forint) volt. A bankok egy hónapos futamidőn 110 millió euró (34 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon pedig 515 millió euró (160 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat, a három hónapos futamidőn nem érkezett ajánlat. Az MNB az egy hónapos lejáraton 34, a tizenkét hónapos lejáraton 150 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és tizenkét hónapos swaptenderen 3, illetve 6 bank vett részt - írja az MTI.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás november 29-én 1405 milliárd forintra csökken. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 109 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 149 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 173 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 974 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló#mce_temp_url# tendereket tartani - közölték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK