Az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a Strategonhoz

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti biztost rendelt ki a korábban már felfüggesztett Strategon Értékpapír Zrt. (Strategon) állomány-átruházásának zökkenőmentes lebonyolítására, a felügyeleti biztos pénteken átvette a vállalkozás jogköreit - idézi az MNB közleményét az MTI.
Szepesi Anita, 2017. június 30. péntek, 20:54
Fotó: Napi.hu

A kirendelt felügyeleti biztos feladata a Strategonnak a piacról történő szabályozott kivezetése érdekében többek között az állomány-átruházás és az így megvalósuló ügyfél-elszámolás koordinációja. A biztos kirendelése legfeljebb a már folyamatban lévő állomány-átruházás lezárultáig tart. A felügyeleti biztos a feladatai teljesítéséig, de legalább 1 hétig a társaságtól pénzügyi eszközre és pénzeszközre vonatkozó kifizetést nem teljesít.

Az állomány-átruházásnál az ügyfélkövetelések új befektetési szolgáltatóhoz kerülnek, amelynek menetéről az érintettek rövidesen értesítést kapnak, az ügyfeleknek jelenleg nincs teendőjük.

Kiemelték: a Strategon elszámolási vitában áll egy brit - az angol pénzügyi felügyelet hatáskörébe tartozó - letétkezelővel a meglévő "white label" megállapodásában (ahol a magyarországi társaság saját nevében nyújtja ügyfeleinek külföldön a kereskedés lehetőségét) érintett mintegy 15 egyéb ügyfelét és 30 millió forintnyi követelését illetően.

Az MNB 2017. május 4-én függesztette fel a Strategon tevékenységét a társaság szavatolótőke-problémái miatt. A felfüggesztés addig tart, amíg a szolgáltató nem igazolja az ügyfél-kötelezettségeinek teljesítését, vagy amíg a cég ügyfél-kötelezettségeit más befektetési vállalkozás át nem vállalja, a jegybank előzetes engedélyével. Miután a Strategon bármelyik feltételt igazolta, a jegybank májusi határozata szerint egyúttal vissza is vonja a társaság tevékenységi engedélyét. A májusi felfüggesztés óta a Strategon új ügyfélszerződést nem köthet, meglévő ügyfeleivel szemben új kötelezettséget nem vállalhat, fennálló ügyfélszerződéseit viszont ezidáig változatlanul teljesíthette.

A Strategon a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal, a szektor értékpapír-állományára vetítve 0,14 százalék részesedéssel és mintegy 480 szerződött ügyféllel rendelkezik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK