BUX
39138

Az MNB hosszú távon kiszállhat a pesti tőzsdéből

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) fő tulajdonosa öt éven belül megkezdheti tulajdonrészének értékesítését - mondta kedden a BÉT vezérigazgatója.

MTI-Eco, 2016. május 31. kedd, 18:29

Végh Richárd a Reuters kelet-európai beruházási rendezvénysorozata keretében elmondta, hogy bizonyos reformok végrehajtása és néhány nagy nyilvános kibocsátás után az MNB biztosan megkezdi részvénycsomagjának leépítését, de azt még nem lehet pontosan tudni, hogy a jegybank teljes 76 százalékos részesedésén túl akar-e adni.

Az MSCI Hungary indexben három, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat szerepel, amelyek a tőzsdei kapitalizáció 85 százalékát adják. Az a cél, hogy számuk öt éven belül minimálisan ötre, de lehetőleg nyolcra emelkedjen - hangsúlyozta Végh Richárd. Amennyiben öt-nyolc valóban likvid blue chip forogna a tőzsdén, lényegesen emelkedne a kapitalizáció és a forgalom.

A tőzsdére kerülő nagy cégek közt lehetnek állami vállalatok, magántársaságok, mint például bankok, ingatlanfejlesztők és közlekedési vállalatok - mondta Végh Richárd. Hozzátette: a legversenyképesebb magyar tőzsdei cégek valaha mind állami vállalatok voltak, és több állami cég is van, amely követheti őket.

Végh elmondta, hogy örülnének, ha a Wizz Airt, Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársaságát London után a Budapesti Értéktőzsdére is bevezetnék. A Wizz Air magyar indexeken vagy feltörekvő piaci indexeken keresztül olyan befektetőket is elérne, akikhez Londonban nem tud eljutni - mondta a BÉT vezérigazgatója.