Az MNB megállította Norbit

Az MNB mai határozatában kötelezte a Norbi Update Lowcarb Nyrt-t. részvényértékesítési tájékoztatójának kiegészítésére, s ennek közzétételéig befektető-védelmi okból felfüggesztette a forgalomba hozatali eljárást.
Napi.hu, 2014. szeptember 19. péntek, 16:53
Fotó: Napi.hu

Korábbi sajtóhírek és befektetői érdekvédelmi bejelentések szerint a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-ról (kibocsátó) a jóváhagyott összevont kibocsátási tájékoztatótól eltérő információk jelentek meg, ezért az egyik befektetői szervezet kérte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) intézkedését - írja közleményében a jegybank.

Az MNB - a befektetői érdekekre tekintettel - rendkívül gyors eljárásban vizsgálta meg, hogy a kibocsátó részvényértékesítésével kapcsolatos újabb bejelentések, információk összhangban állnak-e a jóváhagyott tájékoztatóban foglaltakkal. Az MNB e körben mérlegelte, hogy a tájékoztató jóváhagyását követően jelentek-e meg olyan lényeges tények, körülmények, amelyek a tájékoztató kiegészítését indokolhatják. Ennek során a jegybank ellenőrizte a bejelentésben jelzett állítások és a sajtóban megjelent információk valóságtartalmát, továbbá nyilatkozattételre hívta fel a kibocsátót és a forgalmazót.

A jegybank a kibocsátó és a forgalmazó által benyújtott dokumentumoknak a részvényértékesítési tájékoztató tükrében való értékelése alapján megállapította: a tájékoztató közzétételének engedélyezése és forgalomba hozatali eljárás lezárása (illetve az értékpapírral történő kereskedésnek a szabályozott piacon való megkezdése) között lényeges, a kibocsátó piaci, gazdasági, pénzügyi, jogi helyzetének és annak várható alakulásának, valamint az értékpapírhoz kapcsolódó jogoknak a befektető részéről történő megalapozott megítéléséhez szükséges új - a védjegyek rövid időn belüli kibocsátóba történő apportálásának szándékára vonatkozó - tény jutott az MNB tudomására.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában elrendelte a tájékoztató kiegészítését, amelyet - a jegybank közzétételi engedélyezési eljárását kérelmezve - legkésőbb 2014. szeptember 22-én 16.00 óráig kell benyújtania a kibocsátónak a jegybankhoz. Az MNB e mellett - befektető-védelmi okból - a kiegészített tájékoztató közzétételéig azonnali hatállyal felfüggesztette határozatában a részvények forgalomba hozatali eljárását is.

Egyes sajtótalálgatásokkal szemben a tájékoztató kiegészítésének előírása a jogszabály alapján nem jelenti a részvényértékesítés érvénytelenítését. A jogszabályi előírások szerint a tájékoztató kiegészítésének hatósági előírása esetén - tekintet nélkül arra, hogy a kiegészítés pozitívan vagy negatívan befolyásolja vagy befolyásolhatja a kibocsátó megítélését - a kiegészítés közzététele előtt értékpapírt jegyző befektetőknek a tőkepiaci törvény rendelkezése szerint lehetőségük van a törvényben meghatározott időtartamon belül a jegyzési nyilatkozatuk visszavonására, a megállapodástól való elállásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2014.09.20 10:41

Norbiék alighanem kockázat nélkül akartak nagyot kaszálni. Nem jött be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2014.09.19 17:49

Ez így korrekt...

Egy befektető joggal várja azt el, hogy korrekt tájékoztatást kapjon, hogy mire fordítják a pénzét....

Az már más kérdés, hogy mennyire hisszük mindezt ezt el... Én speciel megvagyok nélkülük is...annyi mindenbe lehet manapság pénzt befektetni, akkor meg minek abba ami totál bizonytalan, a Ciget is megbüntették a befektetők keményen, most próbálják a sírból visszahozni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html