A Magyar Telekom által az igazságügyi minisztérium (DOJ) és az SEC vizsgálatainak egyezség útján történő lezárása keretében fizetendő összesen 90,8 millió amerikai dollár (21,8 milliárd forint) összegre a társaság korábban céltartalékot képzett.

A SEC csütörtökön jelentette be, hogy korrupciós vádakkal feljelentést tett a Deutsche Telekom AG, magyarországi leánya, a Magyar Telekom, illetve annak három egykori vezetője ellen a magyar társaság montenegrói és macedóniai tevékenységével kapcsolatosan. A Magyar Telekom tájékoztatása szerint az igazságügyi minisztérium egy másik amerikai bíróságon hasonló feljelentést tett csütörtökön.

Az MTelekom elismerte a felelősségét

A Magyar Telekom bejelentette: kétéves időtartamú, vádemelés elhalasztásáról szóló megállapodást kötött a DOJ-vel, amelynek értelmében a DOJ a külföldön kifejtett korrupt gyakorlatokról szóló törvény (FCPA) vesztegetésellenes rendelkezéseinek egyszeri és az FCPA pénzügyi nyilvántartásokkal kapcsolatos rendelkezéseinek kétszeri megsértésével vádolja. A megállapodás alapján a DOJ csütörtökön vádiratot nyújtott be az Egyesült Államok illetékes körzeti bíróságán.

A Magyar Telekom a megállapodás szerint beismerte a DOJ által állított tényeket, és elismerte felelősségét a vádiratban megjelölt cselekmények vonatkozásában. A társaság vállalta, hogy 59,6 millió amerikai dollár (14,3 milliárd forint) összegű büntetőjogi pénzbírságot fizet, hogy együttműködik a DOJ-vel jövőbeli vizsgálatokban, hogy tartózkodik az Egyesült Államok szövetségi büntetőjogának megsértésétől, hogy továbbra is működteti a megfelelőségi programját, és hogy erről a megállapodás időtartama alatt évente jelentést tesz a DOJ-nek.

A DOJ a vádakat a kétéves időtartam elteltével ejti, kivéve, ha a társaság megszegi a megállapodás feltételeit. A megállapodás az illetékes körzeti bíróságának jóváhagyása után lesz hatályos.

Egy másik bírósági eljárás is indult

Ezen kívül, a Magyar Telekom arról tájékoztatott, hogy a SEC keresetlevelet és egy javasolt végleges ítéletet nyújtott be a társasággal szemben az Egyesült Államok egy másik, az ügyben illetékes körzeti bíróságán. A Magyar Telekom - mint közleményében ismertette - anélkül, hogy akár beismerné, akár tagadná a keresetlevélben szereplő állításokat, hozzájárult a keresetlevél benyújtásához és a végleges ítélethez az SEC vizsgálatának lezárása érdekében.

A Magyar Telekom szerint a keresetlevél az FCPA vesztegetésellenes, pénzügyi nyilvántartásokkal és belső kontrollokkal kapcsolatos rendelkezéseinek magánjogi megsértésére vonatkozó állításokat tartalmaz. Amennyiben a bíróság jóváhagyja, a végleges ítélet véglegesen eltiltja a társaságot ezen rendelkezések megsértésétől; valamint 25,2 millió amerikai dollár (6,1 milliárd forint) "vagyoni előny elvonása" (disgorgement), továbbá ezen összegre 6,0 millió dollár (1,4 milliárd forint) kamat megfizetésére kötelezi a társaságot.

A Magyar Telekom felhívta a figyelmet, hogy az általa az igazságügyi minisztérium és az SEC vizsgálatainak egyezség útján történő lezárása keretében fizetendő összesen 90,8 millió amerikai dollár (21,8 milliárd forint) összegre a társaság korábban céltartalékot képzett.

Kezeli a problémákat a magyar cég

A magyar vállalat közleményében hangsúlyozta, hogy "a két végleges egyezség tükrözi, hogy a DOJ és az SEC értékelte a társaság önmagára vonatkozó bejelentéseit, alapos belső vizsgálatát, javító intézkedéseit és együttműködését a DOJ és az SEC vizsgálataival". Kiemelte: a társaság számos javító intézkedést léptetett életbe a vizsgálatok során feltárt problémák kezelése érdekében.

Ezen intézkedések között szerepel a társaság belső kontrolljainak módosítása és továbbfejlesztése, valamint a megfelelőségi program bevezetése. A megfelelőségi program elősegíti a társaság megfelelőségi szabályainak és folyamatainak ismeretét; a rendszer magában foglalja a munkavállalók képzését, egy etikai vonal működtetését, valamint a munkavállalók és a leányvállalatok monitoringját és a velük való kommunikációt. A társaság továbbra is teljes mértékben elkötelezett a felelős társasági működés iránt - szögezte le a Magyar Telekom.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!