Az olaj jegyzésének 130 dollár fölé emelkedése nemcsak az autógyártók és a légitársaságok papírjai ellen indítottak rally-t, de az energiahordozó árának emelkedése tovább gerjesztette az inflációs félelmeket is, amelyet csak alátámasztott a Bank of England monetáris tanácsának üléséről készült jegyzőkönyv, melyből kiderült: a döntéshozók elsöprő többséggel az inflációs hatásokat fékező kamattartás mellett voksoltak a gazdasági folyamatok felpörgetését megcélzó kamatcsökkentés helyett. Némiképp ellensúlyozta a képet az Ifo németországi felmérése, miszerint az Európai Unió legnagyobb gazdaságában a vártnál bizakodóbb a versenyszféra, annak ellenére, hogy az ECB továbbra sem mutat hajlandóságot, hogy a 4 százalékos irányadó kamatot csökkentse, sőt Alex Weber, a monetáris tanács német tagja szerint a jelenlegi kamatszint kedvező hatással van a gazdasági növekedésre. Az európai autóipar megítélésén nem javított a Merrill Lynch elemzőinek számítása, miszerint a növekvő nyersanyagköltségek 4 milliárd eurós többletkiadást okozhatnak a szektornak. A társaság ezzel párhuzamosan leminősítette a Porsche részvényeit, melyek ennek hatásása 5 százalékot zuhantak. A rekordszintű olajár a légiipart sem kímélte az Air France 3,5, a Ryanair közel 8 százalékot esett. Egyedül az energiaszektor húzott hasznot a tegnapi pánikhelyzetből; az E.On és az RWE részvényei mellett az olajtársaságok papírjai is kelendőnek bizonyultak a parketteken. A DAX 1,1, a CAC 40 0,5 százalékos veszteséggel, míg a Footsie 0,1 százalékos előnnyel zárta a kereskedést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!