Az olajáresés miatt aggódnak

Az elmúlt hetekben lezajlott tőzsdei áresésben vezető szerepe volt az energetikai cégek mélyrepülésének. A héten napvilágra kerülő gyorsjelentéseket így kiemelt figyelemmel várják a befektetők.
Napi.hu, 2014. október 27. hétfő, 11:07

Eléggé pesszimistákká váltak az olajáresés nyomán a befektetők az energetikai szektor részvényeivel kapcsolatban - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az S&P 500-as index energetikai cégeitől várt eredménynövekedés hatalmasat zuhant július eleje óta. A negyedév elején az elemzők még 13,8 százalékos profitbővülésre számítottak a tavalyi harmadik negyedévhez képest, ez a szám mostanra 1,8 százalékra zuhant a Thomson Reuters adatai szerint.

A szektor részvényei a harmadik negyedévben átlagosan 9,2 százalékot estek, s pénteki árfolyamuk 3,6 százalékkal áll alacsonyabban a 2014-es záróárukhoz képest. Ezzel a legrosszabbul teljesítő szektor díjáért állhatnak sorba az S&P 500-as index részvényei között.

A csökkenés oka egyértelműen az olajárakban bekövetkezett meredek esés, amelyet az erősödő dollár és a gyengülő globális kereslet kombinációja okozott. A szektor cégei közül sok nagyágyú jelent a héten, közöttük az Exxon, a Mobil, a Chevron, a ConocoPhillips és a National Oilwell Varco is. A befektetők most abban bízhatnak, hogy a jelentésekből és a menedzsmentek kommentárjaiból esetleg kiderül, a piac túlbecsülte az olajáresés hatásait a cégek eredményességére.

Amit mondanak nem csak a szektor szempontjából lesz fontos, de a globális kereslettel kapcsolatos várakozásokat is jelentősen befolyásolhatja - mondta a Reutersnek Quincy Krosby, a Prudential Financial piaci stratégája. A piac egésze arra vár, hogy végre kevésbé rossz hírek érkezzenek - tette hozzá.

US Crude Oil
Alfatrader

Az energetikai szektor az elmúlt 20 hét során a piacvezető szektorból a legnagyobb lemaradóvá vált, azonban vannak biztató jelek. A pánikeladásokkal tarkított lokális mélypont óta az S&P 500-as index értéke 5,5 százalékkal tudott emelkedni, míg az energetikai szektor egésze átlagosan 6 százalékos drágulást produkált.

Persze, az olajipari részvények jelenleg még nyomás alatt vannak, de hosszabb távon jól fognak teljesíteni - mondta Robert Lutts, a Cabot Money Management befektetési igazgatója. Jelenleg azonban még a drasztikus profitcsökkenést árazza a piac, a negyedik negyedévben a szakértők 4,3 százalékos eredménycsökkenést várnak a szektorban, július elején még 10,4 százalékos növekedéssel számoltak. Jövőre sem lesz sokkal jobb a helyzet, a Thomson Reuters adatai szerint 2015-ben az elemzők 11,1 százalékos növekedést várnak az S&P 500-as index kosarában szereplő cégektől, az energetikai szektorban azonban 1,8 százalékos bővülést tartanak valószínűnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.10.27 18:29

AZ OLAJ ÁRÁNAK ESÉSE MIATT:

NAGY LEHETŐSÉGET LÁTNAK MAGYARORSZÁGBAN AZ ARABOK
Ez komoly elismerés a magyar pénzügyi és gazdasági befektetői környezetnek.

A KAPITÁL MEGTALÁLJA A KEDVEZŐ FELTÉTELEKET AZ INVESZTICIOHOZ.

A keleti nyitás már aktivan érezteti hatását a gazdag arab országokban is..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.10.27 11:36

Az olajáresés miatt aggódnak
-Nincs olajkutam,feldolgozó üzemem,egy forint részvényem,érdekeltségem se az olajíparban.Most akkor nekem is aggódnom kéne???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.10.27 11:33

EU-csúcs: Megállapodás született a klíma- és energiastratégiáról

Megállapodásra jutottak péntek hajnalba nyúló megbeszéléseiken az Európai Unió állam-, illetve kormányfői a közösség 2030-ig szóló klíma- és energiastratégiájáról - jelentette be a csúcstalálkozó első napjának végeztével Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.
Az egyezség értelmében a tagállamok kötelezően, kikényszeríthető módon az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal mérséklik szén-dioxid-kibocsátásukat, 27 százalékra növelik a megújuló forrásokból származó energia arányát energiatermelésükben és az előrevetített számításokhoz képest szintén 27 százalékkal javítják az energiafelhasználás hatékonyságát.

AZ OLAJ ÁRA ENNÉL CSAK OLCSÓBB LEHET, IRÁNY 40 dollár

Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára szombaton a határidős piacon 0,81 százalékkal 86,13 dollárra csökkent, a WTI olaj hordónkénti ára 1,32 százalékos esés után 81,01 dollár volt.

Miért fog csőkkenni az olaj ára:

- EU-csúcs: Megállapodás született a klíma- és energiastratégiáról:

Az egyezség értelmében a tagállamok kötelezően, kikényszeríthető módon az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal mérséklik szén-dioxid-kibocsátásukat,

tehát egyre kevesebb olaj kell:

az energia előállitáshoz, a fűtéshez, az autok űzemeltetéséhez az egyre nővekvő elektromos meghajtás miatt, mert 27 százalékra növelik a megújuló forrásokból származó energia arányát, és mert az előrevetített számításokhoz képest szintén 27 százalékkal javítják az energiafelhasználás hatékonyságát.

További indok az olajár csökkentésére:

Az olajtermelő ARAB államok az államháztartást csak az olajbol tudják finanszirozni, tehát kénytelenek tőbbet és tőbbet termelni, hiszen az olaj ár a tultermelés miatt egyre csőkken.

Oroszországnak is muszály nővelni az olaj kitermelését.

USA, mint ujabb olaj és gáz nagyhatalom, ugyszintén feliratkozhat a vesztesek listájára.

Az olaj hordónkénti ára rohamosan csőkkenni fog minimum a 40 dollár felé, ha nem tovább.

Az olaj kitermelő cégek hatalmasat fognak értékükből vesziteni a tőzsdén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html