Eléggé pesszimistákká váltak az olajáresés nyomán a befektetők az energetikai szektor részvényeivel kapcsolatban - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az S&P 500-as index energetikai cégeitől várt eredménynövekedés hatalmasat zuhant július eleje óta. A negyedév elején az elemzők még 13,8 százalékos profitbővülésre számítottak a tavalyi harmadik negyedévhez képest, ez a szám mostanra 1,8 százalékra zuhant a Thomson Reuters adatai szerint.

A szektor részvényei a harmadik negyedévben átlagosan 9,2 százalékot estek, s pénteki árfolyamuk 3,6 százalékkal áll alacsonyabban a 2014-es záróárukhoz képest. Ezzel a legrosszabbul teljesítő szektor díjáért állhatnak sorba az S&P 500-as index részvényei között.

A csökkenés oka egyértelműen az olajárakban bekövetkezett meredek esés, amelyet az erősödő dollár és a gyengülő globális kereslet kombinációja okozott. A szektor cégei közül sok nagyágyú jelent a héten, közöttük az Exxon, a Mobil, a Chevron, a ConocoPhillips és a National Oilwell Varco is. A befektetők most abban bízhatnak, hogy a jelentésekből és a menedzsmentek kommentárjaiból esetleg kiderül, a piac túlbecsülte az olajáresés hatásait a cégek eredményességére.

Amit mondanak nem csak a szektor szempontjából lesz fontos, de a globális kereslettel kapcsolatos várakozásokat is jelentősen befolyásolhatja - mondta a Reutersnek Quincy Krosby, a Prudential Financial piaci stratégája. A piac egésze arra vár, hogy végre kevésbé rossz hírek érkezzenek - tette hozzá.

US Crude Oil
Kép: Alfatrader

Az energetikai szektor az elmúlt 20 hét során a piacvezető szektorból a legnagyobb lemaradóvá vált, azonban vannak biztató jelek. A pánikeladásokkal tarkított lokális mélypont óta az S&P 500-as index értéke 5,5 százalékkal tudott emelkedni, míg az energetikai szektor egésze átlagosan 6 százalékos drágulást produkált.

Persze, az olajipari részvények jelenleg még nyomás alatt vannak, de hosszabb távon jól fognak teljesíteni - mondta Robert Lutts, a Cabot Money Management befektetési igazgatója. Jelenleg azonban még a drasztikus profitcsökkenést árazza a piac, a negyedik negyedévben a szakértők 4,3 százalékos eredménycsökkenést várnak a szektorban, július elején még 10,4 százalékos növekedéssel számoltak. Jövőre sem lesz sokkal jobb a helyzet, a Thomson Reuters adatai szerint 2015-ben az elemzők 11,1 százalékos növekedést várnak az S&P 500-as index kosarában szereplő cégektől, az energetikai szektorban azonban 1,8 százalékos bővülést tartanak valószínűnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!