Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Ha nem tekintjük az Exxon Mobil, a Chevron és a ConocoPhillips nyereségét, az S&P 500 irányadó indexen szereplő társaságok nyeresége több mint egy évtizedes mélypontot ért el az elmúlt két negyedév során. Az olajipari társaságok által realizált 70 milliárd dolláros profit nélkül ugyanis a Standrad & Poor's indexén szereplő vállalatok nyeresége 26 és 30,2 százalékkal - a Bloomberg adatfigyelő szolgálatának 1998-as indulása óta a legnagyobb mértékben - esett vissza az elmúlt két negyedév során. Az energiaipari társaságok profitja adta az S&P 500 cégei által elkönyvelt eredménynövekedés közel felét 2008 első negyedévében, hála a 100 dollár fölé szökő nyersanyag-jegyzéseknek. Az olaj árának megállíthatatlan emelkedése egyúttal komoly megpróbáltatások elé állította az Egyesült Államok gazdaságának egészét, miközben a kitermelési és finomítási költségek növekedésével a 2005 előtti szintre esett vissza az olajszektor nyereségessége. Az olajipari cégek átlag 25,9 százalékos eredménynövekedésről adtak hírt az idei év első negyedévének végén, szemben a piac által realizált átlag 18,3 százalékos profitcsökkenésével. Ezzel az eredménnyel az energiaszektor volt a legdinamikusabban teljesítő az S&P 500 10 ipari szektora közül. Az eddig jelentő, 441 társaság vesztesége átlag 7,7 százalékponttal megugrik, mihelyst az energiaipari társaságok eredményét nem számítjuk - mutatják a Bloomberg adatai. Az eltérések nagyságrendje azt sugallja - állítják az elemzők -, hogy az S&P 500 elmúlt kéthavi, 12 százalékos rally-ja hosszú távon nem lesz tartható; bár az olajszektor az elmúlt két negyedév során megmentette a piacot, a társaságok teljesítményének figyelembe vétele nélkül világosan látszik, hogy az Egyesült Államok gazdasága recesszióban van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!