A londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 0,5 százalékkal 6691 pontra esett a nap végére, a DAX és a CAC-40 indexe pedig 0,8 százalékos mínusszal - előbbi 9422, utóbbi 4225 ponton - zárta a napot. A Stoxx Europe 600 indexe 0,5 százalékkal teljesített rosszabbul a szerdai napnál. Ezzel szemben a periférián voltak zölden virító indexek - főleg a bankszektornak köszönhetően: a milánói FTSE MIB például 0,3, a görög ASE 0,8 százalékos nyereségben zárt. A madridi IBEX-35 szintén a nyugat-európai börzékhez csatlakozva a vesztesek oldalát erősítette 0,2 százalékos mínusszal.

Pedig az euróövezetben a gazdasági hangulat a vártnál erőteljesebben javult decemberben, és a hangulatmutató 2011 júliusa óta először ismét elérte hosszú távú átlagát az Európai Bizottság délelőtt megjelent felmérése szerint.

Németországban az ipari termelés novemberben a piaci előrejelzéseket meghaladva, 1,9 százalékkal nőtt az októberi, 1,2 százalékos csökkenés után, éves összehasonlításban pedig 3,5 százalékosra gyorsult a növekedés az októberi 1,1 százalékról, munkanap-kiigazítással - közölték a német gazdasági minisztériumban.

A Bank of England változatlanul hagyta alapkamatát és mennyiségi enyhítése keretét, majd az Európai Központi Bank is a rekord alacsony, november óta 0,25 százalékos alapkamat tartása mellett döntött, és a várakozásnak megfelelően más ösztönző intézkedést sem tett. A bank elnöke megismételte, hogy az ECB kamatai várhatóan még sokáig a mostani vagy még alacsonyabb szinten lesznek.

Az Egyesült Államokban az új munkanélkülisegély-igénylések száma november óta nem látott alacsony szitre estek. A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) 0,1 százalékos mínuszban járt, az S&P-500 mínusz nullában stagnált, a Nasdaq pedig 0,2 százalékos veszteségben járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!