A szerződés értelmében az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a két társaság közösen válasszon ki és fejlesszen tovább három felfedezési fázisban lévő gyógyszerjelölt molekulát. A felek a fejlesztéssel kapcsolatos minden kiadást egyenlő arányban osztanak meg.

A megállapodás egyelőre nem rendelkezik a kapcsolódó marketing jogokról.

Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a megállapodás jelentősége a Richter számára, hogy az együttműködés olyan kutatás-fejlesztési területet érint, nevezetesen az idegrendszeri betegségek gyógyítását, amelyben a magyar vállalat hagyományosan erős. Az Orionnal közös kutatás az időskori szellemi hanyatlással járó állapot - például Parkinson-kór, Alzheimer betegség - kezelését célzó vegyületek kifejlesztésére koncentrál.

A három projektet magában foglaló kutatási együttműködés öt évre szól, de nyitva hagyja a lehetőségét a tovább együttműködésnek - fejtette ki a kommunikációs vezető. Hozzátette, hogy a kutatás ilyen korai fázisában nem lehet megbecsülni azt, hogy mikor lehet gyógyszer a fejlesztésből, a jelenlegi együttműködés elsődleges célja a költségek megosztása.

Az Orion humán és állatgyógyászati gyógyszereket, gyógyszerhatóanyagokat és diagnosztikumokat fejleszt, gyárt és értékesít. A társaság kutatás-fejlesztése a központi idegrendszerre ható gyógyszerekre, az onkológiai és intenzív terápiás területre, valamint tüdőgyógyászati készítményekre fókuszál. Az Orion 980 millió euró nettó árbevételt ért el 2012-ben, munkavállalói létszáma pedig megközelítőleg 3500 fő volt. Az Orion A és B részvényeit a helsinki tőzsdén jegyzik.

A Richter tavaly 326,7 milliárd forint (1,1 milliárd euró) árbevételre tett szert, adózott eredménye 50,5 milliárd forint volt. A társaság termékpalettáján főként nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri gyógyszerek szerepelnek. A Richter eredeti kutatása a központi idegrendszer megbetegedéseire irányul.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!