Az orosz tőzsde nagyot eshet az ukrán válság miatt

Elemzők szerint idén már a második egymást követő évben gyengülhetnek a moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói, a krími események miatt a börzeindexek vesztesége meghaladhatja az eddig vártat.
MTI-Eco, 2014. március 23. vasárnap, 13:11
Fotó: Reuters

A dollárban jegyzett részvények kereskedését tükröző RTS-index eddig már mintegy 21 százalékkal esett, miközben a rubel árfolyama 11 százalékkal csökkent a dollárhoz képest.

A tőzsdemutató gyengülését elsősorban az orosz gazdasági növekedés lassulása okozta, továbbá a Krímmel összefüggő események. Elemzők szerint elképzelhető, hogy a Krím miatti külföldi szankciók hatására az amúgy is gyenge lábakon álló orosz gazdaság végképp megbicsaklik, és recesszióba kerül.

Tavaly az orosz GDP 1,3 százalékkal nőtt, ez 2008 óta a legkisebb ütem, míg 2012-ben 3,4 százalék volt a plusz. A 2014-re vonatkozó, már rontott kormányzati előjelzés 1,5-2 százalékos gazdaságnövekedéssel számol, ami a szakértők szerint túl derűlátó becslés.

A Reuters által a múlt héten megkérdezett nyolc elemző véleményének átlaga szerint az RTS-index 2014-et 1300 ponton zárhatja, a múlt év végi 1442 pont után. A piac múlt év végén még arra számított, hogy a tőzsdemutató az idei évtől 1500 ponton búcsúzik.

Pénteken 1136 ponton fejezte be a napot az RTS, amely idén összesen csupán 14-szer zárt emelkedéssel. Az RTS tavaly 5,5 százalékkal gyengült, 2012-ben mintegy 10 százalékkal erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MegaLaciBacsi, 2014.03.24 09:11

A Fehér Ház honlapján megjelent egy petíció arról, hogy Alaszka szeretne csatlakozni Oroszországhoz. :)

https://petitions.whitehouse.gov/petition/alaska-back-russia/SFG1ppfN

http://beforeitsnews.com/alternative/2014/03/russia-taking-alaska-6400-sign-whitehouse-gov-petition-to-give-alaska-to-russia-2924190.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Isaszeg, 2014.03.23 21:24

@arady: Hat teged kis ruszki-seggnyalot hirtelenul honnan eresztettek? Te mint oly sok ruszki-seggnyalo melyik bolygon elsz? Mivel en nem csoro Orbanisztanban elek es nem ott tajekozodok (ahol neha 1-2 nap kesessel jelennek meg a hirek) es mivel bejarom az angol, francia es nemet vilagmediat tudom, hogy mi megy vegbe. Peldaul elveztem a Die Welt cikket, "Der Westen will Russland mit Finanzkrieg bezwingen" (A Nyugat penzhaboruval fogja Ruszkiorszagot legyozni). A lenyeg: szankciok, penzkivonas es rubelzuhanas maris 400 milliard $-ba kerultek Putyineknak. Maris elment az orosz gazdasagi ero 1/4-e. Na de nem csak Ruszkiorszag megy a levesbe gazdasagilag kb 2 even belul hanem Orbanisztan is. Mar keszul Trianon II, bunteteskeppen a ruszki-segnyalasert. A roman hatar megy fel a Tiszaig de lehet, hogy akar Egerig, Godolloig. Mindig ez volt a romanok alma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

arady, 2014.03.23 18:57

Marhaság!!

Az Oroszok bejeléentették, hogy nem veszik fel az ütemezett 7 milliárd dolláros hitelt a nemzetközi tőkétől, amiért azok az Ukrán nácikat hatalomba juttatták. egyből kitört a sivalkodás, valakik milliárdokat buktak emiatt!!
Ez a cikk háttere!

A másik:

Oroszország mult hétfőig több mint 20 milliárd dollárt keresett az ellene való fenyegetőzésen, amit az USA és az EU volt kénytelen bekönyvelni vezsteségként.

Azon felül, hogy ez a pénz bőséges fedezetet ad a fent említett hitelfelvétel elkerülésére, arra is kellene hogy intse a tőzsde uzsorásait: ha az oroszokba kötnek bele csak veszíthetnek!!
(A bölcsebbek sorban állnak ma is orosz részvényekért, nem érdekli őket a feltörekvő náci-liberális szövetség hangulatkeltése)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.03.23 16:13

Nem számít.

A Nemzet ott is az első.

Bolseviktorok meg tudják, ki az Igazi Nemzet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html