A dollárban jegyzett részvények kereskedését tükröző RTS-index eddig már mintegy 21 százalékkal esett, miközben a rubel árfolyama 11 százalékkal csökkent a dollárhoz képest.

A tőzsdemutató gyengülését elsősorban az orosz gazdasági növekedés lassulása okozta, továbbá a Krímmel összefüggő események. Elemzők szerint elképzelhető, hogy a Krím miatti külföldi szankciók hatására az amúgy is gyenge lábakon álló orosz gazdaság végképp megbicsaklik, és recesszióba kerül.

Tavaly az orosz GDP 1,3 százalékkal nőtt, ez 2008 óta a legkisebb ütem, míg 2012-ben 3,4 százalék volt a plusz. A 2014-re vonatkozó, már rontott kormányzati előjelzés 1,5-2 százalékos gazdaságnövekedéssel számol, ami a szakértők szerint túl derűlátó becslés.

A Reuters által a múlt héten megkérdezett nyolc elemző véleményének átlaga szerint az RTS-index 2014-et 1300 ponton zárhatja, a múlt év végi 1442 pont után. A piac múlt év végén még arra számított, hogy a tőzsdemutató az idei évtől 1500 ponton búcsúzik.

Pénteken 1136 ponton fejezte be a napot az RTS, amely idén összesen csupán 14-szer zárt emelkedéssel. Az RTS tavaly 5,5 százalékkal gyengült, 2012-ben mintegy 10 százalékkal erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!