Minden bizonnyal a pesti parkett környékén honos kacsák egyike lehet az a tegnap elterjedt hír, amely szerint a BorsodChem, a TVK és a Zalakerámia után újabb magyar tőzsdén forgó termelőcégre, nevezetesen a Pannonplastra vetette volna ki hálóját az orosz tőke. Egyes hírek szerint az első félévben minden korábbit alulmúló, mindössze 194 millió forintos nettó eredményt produkáló, ám részvényenként 4150 forintnak megfelelő, összesen 17,5 milliárd forintos saját tőkével rendelkező Pannonplast árfolyamát a gyorsjelentés utáni, 1300 forint alatti mélypontról rejtélyes vásárlások húzták föl ismét 1500 forint közelébe. Állítólag a pénteki és hétfői, összesen 150 ezer darabos forgalom jó része mögött is közvetve orosz érdekeltségek állnának. (A Zalakerámiában az Arago-csoporttal huzakodó ÁÉB közvetlenül nem jelent meg a vevők között.) Bár a pletyka kapcsán néhány megkérdezett bróker meglehetősen szkeptikusan reagált - mondván, hogy egy Londonból, esetleg a hazai megbízó anyacégén keresztül érkező megbízás mögött elvileg is nehéz felfedezni a „végső vevő” nemzetiségét -, egyesek már tovább is szövögették a hírhálót. Eszerint a hamvába holt felvásárlási akciót kezdeményező, ám a Pannonplast 8 százalékát továbbra is kezében tartó Karsai Holdinggal is tárgyalásokat kezdtek volna valakik a csomag átadásáról. Ezt a hírt azonban Karsai Béla, a Karsai Holding elnöke a NAPI Gazdaság kérdésére határozottan cáfolta. Elmondta, ismerősei szerint kitartásáról híres, nem gondolja, hogy két-három éven belül megválna kisebbségi pakettjétől, és a következő adandó alkalommal ismét megpróbálja koncepciója mellé felsorakoztatni a többi részvényest. Bár az „orosz szál” valószínűleg sehová sem vezet, annyi tény, hogy az orosz piacon nem ismeretlen a magyar műanyagipari holding. Egyik leányvállalata, a Polifoam Kft. egy Moszkva melletti ipari parkban 1,2 milliárd forintos beruházással új üzemet épít (NAPI Gazdaság, 2002. március 26., 9-10. oldal). A Trocellen Rus kapacitása a felfutás után évi ezer tonna lesz, amely éppen tízszerese a Polifoam tavalyi orosz exportjának. A Pannonplast egyébként hiába tűnik - legalábbis a papírforma szerint - vonzó felvásárlási célpontnak a maga 36 százalékos P/BV mutatójával (nyereségesen működő tőzsdei cég rajta kívül nincs is 50-es P/BV-mutató alatt a BÉT-en), ugyanis meglehetősen hatékony védekező eszköztárral rendelkezik. Az alapszabály szerint 12,5 százaléknál többel egyetlen részvényes sem szavazhat, valamint nemkívánatos irányítási változások esetén a vegyesvállalatok partnerei többségbe kerülhetnek a cégekben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!