Az orosz jegybank elengedte a rubel kezét - legalábbis ez derült ki az orosz deviza mai gyengüléséből. A rubel a dollárral szemben további 0,8 százalékot, az euróval szemben pedig 1,6 százalékot veszített értékéből azt követően, hogy az olaj árfolyama továbbra is az 50 dolláros határ közelében, közel 70 százalékkal júliusi csúcsa alatt imbolyog.

Az orosz gazdaság kilátásai szempontjából kulcsfontosságú energiahordozó jegyzésének csökkenése, valamint az orosz jegybank devizatartalékainak rohamos apadása arra késztette a monetáris testületet, hogy 1 százalékkal (30 kopejkával) kitolja a rubel árfolyam-sávját mindkét irányba - tájékoztatott a Bloomberg meg nem nevezett banki forrásokra hivatkozva.

Az orosz hadsereg augusztusi grúziai beavatkozását követő befektetői bizalmatlanság komoly érvágás volt az orosz gazdaság számára, hiszen a külföldi tőke pánikszerű kivonása a rubel leértékelődéséhez vezetett (180 milliárd dollárt vontak ki a külföldiek Oroszországból augusztus óta a BNP Paribas számításai szerint). Ez ellen a jegybank a devizatartalékok felszabadításával igyekezett reagálni. Az orosz jegybank által felügyelt tartalékok nemrég még a harmadik legnagyobbként voltak számontartva a kínai és a japán devizakészletek mögött. A nyár óta azonban ezek a tartalékok 144,6 milliárd dollárral soványabbak lettek.

Ennek ellenére a monetáris testület képtelen volt megakadályozni az orosz deviza dollárral szembeni 15 százalékos értékvesztését, most pedig úgy tűnik, fel is hagyott ez irányú erőfeszítéseivel. A rubel dollárral szembeni hétfői leértékelődésével átlépte a jegybank által korábban az árfolyamsáv aljának megjelölt ellenállást, ám a monetáris testület részéről mégsem érkezett beavatkozás.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint 2009 végéig - az olaj árfolyamának mostanihoz hasonló szintje mellett - a rubel a dollárral szemben további 13 százalékot veszíthet értékéből, az orosz állam folyó fizetési mérlegének 91,2 milliárd dolláros többlete jócskán lesoványodhat hacsak nem emelkedik jócskán az orosz export stratégiai fontosságú terméke, az uráli olaj ára. A Goldman Sachs elemzői ennél is borúsabb képet festenek: szerintük az orosz deviza akár jövő áprilisra további 18 százalékot is veszíthet az értékéből.

Az urál típusú olajért hétfőn 44,63 dollárt kértek hordónként, ami 1,7 százalékos további csökkenést jelent a pénteki árfolyamszintekhez képest. A pénzügyminisztérium legutóbbi kimutatásai szerint az energiahordozó költségvetési szempontból kívánatos árfolyama 70 dollár körül lenne.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az orosz lakosság is nagyban hozzájárul a rubel leértékelődéséhez, hiszen a rendkívül volatilis deviza helyett a stabilabbnak látszó dollárba és euróba váltja át megtakarításait, ezzel is növelve a rubeltúlkínálatot a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!