Spéder azt is kiemelte, hogy igen látványosan bővült a hitelállomány, az első félév 44 százalékos növekedését látva nem lesz gond az egész évre tervezett 35 százalékos állománybővülés elérése sem. A piaci részesedés csökkenése is megállni látszik, hiszen a mostani 22,7 százalék magasabb a tavalyinál. (A szlovák piacon az IRB egyébként 2,2 százalékos részesedéssel rendelkezik. Egy évvel a Hajdú-BÉT-től való megszabadulás után azonban a bank újabb problémás hitelt tudhat magáénak. A Dunaferr-csoporttal kapcsolatos teljes kitettség ugyanis 11 milliárd forint, amiből 7,752 milliárd forintot minősített állományba is helyezett a bank. Ez azt jelenti, hogy erre 10 százalékos céltartalékot képeztek, ami mintegy ötöde a teljes, 3,2 milliárd forintos céltartalék állománynak. Spéder egyébként hangsúlyozta: nem ért egyet a Moody's OTP-t érintő minősítésével, amelyben a nemzetközi cég túlzottnak tartotta a terjeszkedést. Az OTP vezetője elmondta, hogy bár az IRB az első félévben 84 milliós veszteséget termelt - a tervek szerint 2004-ben már érdemi nyereséget hozhat a szlovák bank -, a jelenlegi időszakban a konszolidálás és az ügyfélszerzés a cél. A romániai BCR-rel kapcsolatban Spéder elismerte, hogy nagy falat, de azt is hangsúlyozta, hogy az OTP azt nem egyedül kívánja megszerezni. Érdekes momentum, hogy egy év alatt az 50 százalék alatti szintről 78,8 százalékra nőtt a külföldi tulajdonosok aránya, ezt egyébként Spéder egyátalán nem tartotta aggasztónak. Az alapszabály egyébként úgy rendelkezik, hogy a szavazásnál a külföldi befektetők 50 százalék mínusz egy szavazattal rendelkezhetnek, míg egyenként ez az arány nem haladhatja meg az 5 százalékot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!