Az OTP 97 milliárd forintnyi MNB-hitelt nyújtott

Az OTP csoport az MNB növekedési hitelprogram első szakaszában 97 milliárd forint értékben vállalt hitelkihelyezést, és a rá allokált keret 100 százalékát kihelyezte - közölte a bank pénteken az MTI-vel.
MTI, 2013. október 11. péntek, 11:06
Fotó: Napi.hu

A bank szerint a program második szakaszának 15 hónapos időtávja lehetővé teszi a hitelcélok átgondolását, így a vállalkozások hatékony segítséget kaphatnak fejlesztési, működési céljaik eléréséhez. Az OTP a hitelprogram első szakaszában a források 78 százalékát az első pillér keretében helyezte ki. Ennek 70 százalékát új hitelkihelyezésre fordította, és az új kihelyezések fele-fele arányban szolgáltak új fejlesztéseket, illetve forgóeszköz finanszírozást.

A közlemény szerint a növekedési hitelprogram második szakaszában a bankok az eddig kihelyezett kkv hiteleiknek megfelelő mértékű teljes keret erejéig vehetnek részt. A program második szakaszáról szólva Kovács Pál, az OTP Bank közép és nagyvállalati területének ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte: pozitív változás, hogy a második szakaszban a programra jelentkező ügyfélnek csak a hitelszerződés megkötésekor kell a kkv kritériumoknak megfelelni, azt követően nem, tehát a hitel felvételével már nincs korlátja a cégek növekedésének.

A növekedési hitelprogram második szakasza október 1-jén indult, ennek keretében az MNB 2014. december 31-ig összesen 2000 milliárd - ebből október 1-jétől 500 milliárd - forint nulla százalékos kamatozású refinanszírozási hitelt nyújt a bankoknak a kis- és középvállalkozások finanszírozására, amelyért azok továbbra is legfeljebb 2,5 százalékot számolhatnak fel az ügyfeleknek.

A program továbbra is három pillérrel működik. Az első pillér új hitelek nyújtására áll rendelkezésre, ezt a célt szolgálja a 2000 milliárd forintos keret 90 százaléka. A második pillérben van mód a régi deviza- és forinthitelek kiváltására. A harmadik pillér keretében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal csökkenthetik a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben az MNB a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosít számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére.

A növekedési hitelprogramot június 1-jén indította el három hónap próbaidőre az MNB a növekedés támogatása, valamint a kis- és középvállalkozások hitelezésének bővítése érdekében. Az MNB a program augusztus végéig tartó első szakaszában 750 milliárd forintos keretet bocsátott a bankok rendelkezésére. A program első szakaszában elsősorban a nagyobb kkv-k vettek részt, s a felvett hitelek 60 százaléka volt új hitel, szemben a várt 40 százalékkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK