A devizahitelek végtörlesztése, bár érintette 2012-t is, alapvetően az előző évet terhelte - emelte ki a tavalyi év értékelésében Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. A csoporton belüli folyamatok az előző évekhez hasonló: nőtt a külföldi bankok részaránya a termelésből, ha a bankadót nem vesszük figyelembe 41 százalék, bankadóval együtt 51 százalék.

A vállalati hitelezés területén a bank hitelezése 5 százalékkal nőtt. Jelentős a növekedés az agrárhitelek (13 százalék) területén volt elérhető. Magyarországon 10,6 százalékra sikerült növelni a vállalati hitelezésben a piaci részesedés. A paypass kártya számát megtízszerezték.

Régiós vezető

Az eszközök megtérülése bankadó nélkül 1,5, de még bankadóval is meghaladja a régiós versenytársakat. Számít a tőkeerő is, ez is (14,7 Core Tier1) számottevően meghaladja a régiós versenytársakat - hangsúlyozta Csányi. A nettó hitel-betét arány 100 százalék alá csökken. Vagyis a bank nincs kitéve a tőkepiaci mozgásoknak.

Az árfolyam tavaly 29 százalékkal emelkedett, ez volt a régióban a második legjobb teljesítmény. Mindezek miatt osztalékfizetésre tesz javaslatot a menedzsment, részvényenként 120 forint kifizetését javasolják. Növekvő osztalék kifizetés mellett részvényvisszavásárlás is szóbakerülhet.

Minden országban a hitelállomány növelését saját forrásból igyekszik biztosítani a bank Magyarországon 7 százalékkal csökkent a hitelállomány, elsősorban a devizahitel végtörlesztés miatt. Csoport szinten 2 százalékos volt a visszaesés - mondta el Csányi Sándor.

MNB-vel közösen

Az MNB növekedési hitelprogramja üdvözlendő Csányi szerint. A kkv szektor ugyanis nehezen hitelezhető. Az OTP úgy döntött, hogy az első pillérből, ami az OTP-re jut, ugyanakkora összeget a hitelprogram mellé fog tenni. Új üzletágat is alapított az OTP: kereskedelmi faktoring területén. Azt remélik, hogy legalább 200 milliárd forintot ki tudnak helyezni.

Leánybankok

Az orosz piac dinamikusan növekszik, ahol az OTP-nek is helye van. Ennek érdekében elindítottak egy transzformációs projektet, amihez nagy reményeket fűz a menedzsment - mondta Csányi.

Az orosz bank eredménye 47,2 milliárd forint lett. Ukrajnában viszont jelentősen csökkent az eredmény, 5 milliárdról 500 millióra. A fogyasztási hitelállomány viszont 282 százalékkal nőtt, miután az orosz modellt kezdték bevezetni az országban. A két nagy vesztese a csoportnak a tavalyi évben Montenegró és Szerbia, ezekben az országokban 4 illetve 5 milliárd forint veszteséggel zárt az év.

Romániában is 5,5 milliárdos veszteség keletkezett. A hitelbetét arány csökkentése miatt jelentős betétgyűjtésre került sor, ami magasabb kamatot jelentett, mint a korábbi anyabanki finanszírozás. Romániában is jelentősen nőtt a fedezettség, ezek okozták a veszteséget. Két éven belül Romániában is nyereséges lehet a bank működése - mondta Csányi.

A bolgár bank viszont közel megduplázta az eredményét (24,2 milliárd forint) stabil bevételi marzs mellett. Miközben a fedezettsége is javult. Szlovákiában is felfutott a fogyasztási hitelezés. Csányi szerint ezen a területen már komoly szaktudás halmozódott föl a banknál, a kisebb piaci súllyal bíró országokban jó modell lehet erre átállni.

Stratégia

Az eddigi modellen jövőre sem kell változtatni, megfelelő tartalékokra és stabilitásra törekszik a bank. A fő cél, hogy biztonságos likviditás, és megfelelő tőkeszinttel rendelkezzen a csoport - mondta Csányi. A tőkemegfelelést nem tervezik tovább növelni, hacsak külső szabályozók erre nem kényszerítik a bankot. Csányi Sándor szerint idén a költségszintek csökkentésére nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a banknak. Organikus úton szeretne növekedni a csoport, de az akvizíciós lehetőségeket is keresik.

Egyelőre konkrét célpont nincs. Átlagosan 2,6 százalékkal nő azon országok GDP-je, ahol az OTP jelen van. A következő években ebben a régióban sokkal nagyobb növekedési potenciál van mint az Unióban. Magyarországon nagyjából 1 százalék körüli növekedéssel számolnak. A várható infláció mellett reáljövedelem emelkedésre, és nagyobb fogyasztásra számít a bank. Sokat várnak az MNB hitelprogramjától. A monetáris politikában most először jelenik meg a reálgazdaság érdeke, Csányi ilyet még nem tapasztalt Magyarországon.

Várható idei pálya

A konszolidált hitelállomány árfolyamszűrten enyhén nőhet, főleg köszönhetően a leánybankoknak, Magyarországon a vállalati hitelállomány bővülhet. A hitelbetét mutatót 100 százalék alatt fogják tartani, változatlan marzsok mellett. A hitelportfólió minőségének romlása várhatóan lassulni fog - mondta Csányi.

Kisrészvényesi javaslat

A devizahiteleken keletkező veszteséget az árfolyamgáton lévő árfolyamon kellene a banknak befagyasztania - javasolta az OTP Bank egyik kistulajdonosa. Indoklásnak a bank jó hírnevét említi a részvényes. A devizaalapú hiteleseinek hátralévő tartozását számolja át az árfolyamgáttal számolt árfolyamon, és a különbözetet engedje el. Ez több ezer szerződés módosítását jelentené - ráadásul nincs is a napirenden - ezért a levezető elnök nem tette föl a kérdést szavazásra. Zelena János kisrészvényes kérdésére Csányi elmondta, az OTP ciprusi leányvállalatán keresztül finanszírozza - adózási okokból- orosz leánybankját, mintegy 300 milliárd forint erejéig. A ciprusi események nem okoztak veszteséget az OTP-nek

Részvény-visszavásárlás lehetősége

Nem csak az osztalékemelésről, hanem részvény-visszavásárlásról is volt szó a közgyűlésen. Program egyelőre nincs, de a likviditási és tőkehelyzet is olyan, aminek ára van. A biztonságnak van ára, amit a menedzsment már nem szeretne továbbnövelni - mondta Csányi Sándor.
Amikor arról kell dönteni, hogy osztalékot fizessen ki a bank, vagy részvényt vegyen vissza, akkor én az utóbbit preferálom, mert a hosszabb távú befektetőket ez vonzza - mondta Csányi. Nem biztos, hogy lesz, de ha lesz plusz tőke, akkor a részvény-visszavásárlás felvetődhet. Arról sincs döntés, hogy ha lesz ilyen program, akkor bevonják-e a részvényeket, vagy elteszik későbbre.

A jegybank eddigi szerepe

A monetáris politikai döntésekben az elmúlt évtizedekben a reálgazdaság helyzetét nem tartották szem előtt. Nem lett volna ilyen mély a válság sem, ha nem olyan erős forintot erőltettek volna korábban, amin egyébként akkor is sok veszteséget szenvedtek el a gazdasági szereplők - mondta el újságírói kérdésre az OTP vezetője. Most először viszont meg lett hirdetve az a cél, hogy a reálgazdaság is beépüljön a monetáris gondolkodásba. Ez az ország érdeke - véli Csányi, aki szerint az MNB által bejelentett hitelprogram ezt a célt szolgálja. Az OTP mind a három pillérben részt kíván venni, sőt Csányi reméli, hogy az első pillér allokációjában figyelembe veszik, hogy korábban melyik bank milyen aktivitással élt a hitelezésben. Az OTP is azt tervezi, hogy az átlagosnál kedvezőbb kamatszinten adja ezeket a hiteleket. Nem a szándék és a likviditás, hanem az ügyfelek felvevő képessége határolja be a hitelezés felpörgését - mondta Csányi.

Politikailag középen áll az OTP

Az OTP mindig is középen állt, és továbbra is ezt kívánják folytatni. Az alapítványok támogatásánál ezért nem nézik, hogy melyik politikai oldalhoz áll közelebb. A szélsőségeket persze próbálja a bank elkerülni. Több mint száz közhasznú szervezetet támogat a bank, de pártalapítványokat nem - mondta el Csányi arra az újságírói kérdésre válaszolva, ami a Haza és Haladás alapítvány OTP támogatására vonatakozott. Az OTP egyébként konkrét szakmai projektekhez adta a támogatást, a nyilvánosságra kerülés ismeretében - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Értékeltség

Elemzők jellemzően a régiós versenytársakhoz képest alulértékeltnek szokták tekinteni az OTP árfolyamát. Ennek az alulértékeltségnek az egyik jó mutatója, hogy a bank saját tőkéje 20 százalékkal magasabb mint a piaci kapitalizációja, vagyis lehetne még tér nagyobb kapitalizációra.

Ami az osztalékot illeti, a bank saját könyveiben levő részvényei után nem fizeti ki a javasolt papíronkénti 120 forintot, ami az év végi 1,8 millió darab saját részvénnyel számolva nagyjából egy részvény után 122 forint körüli valós kifizetést jelenthet a tulajdonosoknak.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!