Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP Bank idén februárban jelentette be, hogy megállapodást írt alá az AXA Bank Europe S.A.-val a bank magyarországi üzletágának megvásárlásáról.

Az AXA Bank elsősorban a jelzáloghitelezésben tekinthető erősnek a magyarországi piacon. Az OTP Bank jelzáloghitel állománya az üzletág átvételével mintegy negyedével fog nőni. A tranzakció lezárását követően az integrációs folyamat 2016 végén zárulhat le - közölték korábban.

Az FHB Jelzálogbank ugyancsak szerdán a BÉT honlapján bejelentette, hogy november 1-jével megszűnt a jelzálogbank és az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe (illetve jogelődei) között 2004 óta élő refinanszírozási együttműködés, mivel a fióktelep - az FHB Jelzálogbank által refinanszírozott - teljes jelzáloghitel állományát átruházták. Az FHB által refinanszírozott hitelállomány a határnapon mintegy 35,5 milliárd forintot tett ki, a közlemény szerint a tranzakció keretében a teljes refinanszírozott összeget visszafizették a jelzálogbanknak.

A nyilvános cégadatok szerint az AXA Bank magyarországi fióktelepe 2015-ben 12 milliárd forintos veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 37,8 milliárd forintos veszteség után. A bank átlagosan 323 alkalmazottat foglalkoztatott tavaly Magyarországon. Magyarország részesedése az AXA Bank Europe SA 2015. december 31-i mérlegében az eszközöknél 633 millió eurót, a kötelezettségeknél pedig 662 millió eurót képviselt.

Az AXA Bank Europe SA konszolidált éves beszámolója szerint a magyarországi tevékenységeinek átruházása egy évekkel ezelőtt kezdődött stratégiába illeszkedik, amelynek célja, hogy a bank kizárólag a belga tevékenységekre összpontosítsa tevékenységét.

Az OTP bankcsoport magyarországi alaptevékenysége (OTP Core) 2015-ben 123,4 milliárd forintos, korrekciós tételeket nem tartalmazó adózott eredményt ért el, 10 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Mérlegfőösszege 2015 végén 6774 milliárd forint volt, az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékkal csökkent. Piaci részesedése a mérlegfőösszeg alapján 25 százalékot tett ki, 2,9 százalékponttal kevesebbet az előző évinél. Az OTP Core jelzáloghitel-állománya 1163,7 milliárd forint volt 2015-ben, 19 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!