A hazai piacon érdemi változás az OTP-ben történt a héten, melynek sikerült a korábban letört 5400-5500-as szintek fölé kúsznia. A korábbi lokális csúcsok (5800) áttörésére azonban igen csekély esély van, kinti érdemi áttörés nélkül. Amennyiben a támaszok újra törnek, azonban hamar ismét 5000 köré eshet a papír - írják a Raiffeisen Bank elemzői heti kitekintésükben. A Molnak sikerült visszakapaszkodni 50 napos mozgóátlaga fölé (15800 körül), mely az egyetlen említésre méltó szint a kereskedési sávján belül. A korábbi csúcsok (16800) áttörése itt is elég valószínűtlen, így a papír egyelőre e két szint között mozoghat.


A legerősebb papír, a Richter a várakozásoknak megfelelően próbálkozik a korábbi lokális csúcc meghódításával 43000 körül, azonban egyelőre nem járt sikerrel. Nő az esélye egy dupla csúcs formációnak, mely negatív jelzés lehet, így érdemes lehet feljebb hozni a profit védő stoppokat a jelenlegi szintektől nem messze. A Magyar Telekomról alkotott negatív képet tovább erősítette, hogy a belső vizsgálatok lezártáról szóló kedvező hírek ellenére is (mely csökkenti az osztalék kifizetésével kapcsolatos bizonytalanságot) képtelen volt bármilyen erőt felmutatni. Hamarosan eleshetnek a 720 körüli ellenállások is lefelé. Utána a mélység 670 körülig. Alapvetően továbbra is az OTP-Magyar Telekom páros a legsebezhetőbb - vélik a Raiffeisen szakértői.

New York


A világ fejlett piacaival egyetemben az amerikai részvénypiacok voltaképpen egy hónapja csak oldalaznak. Naponta éppen hogy újabb rekord magasságok, de az új csúcsokat nem tudják megtartani. Héten belül, de volt, hogy napon belül korrigáltak az indexek. A túlvettséget ilyen oldalazó mozgással is le lehet dolgozni. A hét legfontosabb adat a havi munkanélküliségi adat volt, amely meglepően jóra sikeredett. A piacok általában jó hírre tetőznek.


Mélyebb vizsgálattal látható, hogy az ideiglenes munkaerőnek (Karácsony) köszönhetően csökkent 17.2 százalékra a munkanélküliség. Emellett jelentős szezonális hatás is mutatkozik az adatban, mivel egy évvel ezelőtt 597 ezer munkahely szűnt meg. A munkaórák ugyan nőttek, de a bérek csökkentek. Emiatt sem hisszük azt, hogy a tavalyi rekord rossz karácsonyi vásárlási szezonnál sikerül jobbat elérni - áll az összefoglalóban.

A piac belsejét megfigyelve is óvatosságra intő jeleket figyelhetünk meg. A március óta jelentős vezető szerepet betöltő pénzügyi szektor, olyan nagy neve hatására, mint a Bank of America vagy a Goldman Sachs alulteljesítő. A héten látott rossz adatra (szolgáltató ipari ISM), milyen gyors eladási hullám jelent meg. Evvel ellentétben a jobb munkaerőpiaci adatok hatására rögtön előrébb hozták kamatemelési várakozásiakat a befektetők, ami hozam emelkedéssel és dollár erősödéssel járt. Azonban a piacoknak nem tesz jót a dollár beerősödése, drágítja az exportot és olcsóbbá teszi a nyersanyagokat.


Az ideiglenes munkaerő megugrása nem jelez vállalati szándékot új tartós munkahelyek teremtésére. Sőt több, a héten megjelent egyéb makrogazdasági adatok éppen erősítették a kétkedést a kilábalás erősségében. Az ISM-indexek jókorát korrigáltak lefelé, a szolgáltatási bizalmi index pedig újra zsugorodó tercier szektort mutatott.


Az előttünk lévő hét kevésbé lesz sűrű makrogazdasági adatközlések szempontjából, az USA-ban gyakorlatilag csak a pénteki kiskereskedelmi forgalmi statisztika és a Michigan fogyasztói bizalmi jelentés kiemelt, európai oldalon pedig a német gyári megrendeléseknek, és a Bank of England kamathatározó ülésének lehet véleményünk szerint piacmozgató hatása.


A múlt heti Dubai-ból érkezett negatív hírek hatásának régen vége, a piac visszatért a régi kerékvágásba. Azaz nincsen eladó, viszont nincsen érdemi vételi erő sem ahhoz egyelőre, hogy érdemi új csúcsokat csináljanak (S&P 1122 fölé, DAX 5888 fölé). Pénteken elviekben megkapta a piac azokat az adatokat, melyek megnyithatták volna a lehetőséget erre, hiszen az átfogó munkaerőpiaci adat, amely talán az utolsó fajsúlyos adat volt az ünnepi szezon beköszönte előtt, a várakozásoknál jobb lett. Tudjuk, hogy ez nem sikerült, a piacon profit realizálás indulta a hírre ("sell the news"), s ez különösen figyelmeztető jel lehet, hiszen nincsenek messze az első fontos támaszok sem (S&P 1070). Továbbra is egy hosszan elhúzódó tetőzési fázisnak adunk nagyobb esélyt jelenleg, a mostani kereskedési sávban pedig továbbra is alapvetően semleges pozíciókat ajánkunk - írják a szakértők.

 

Magyarország és a tarthatatlan cél

Magyarország és a tarthatatlan cél


Ezen a héten elfogadásra került a 2010-es költségvetés, ennek értelmében a jövő évi hiánycél 3,8 százalékos lett az IMF és az EU elvárásainak megfelelően. A Raiffeisen elemzői szerint a költségvetés kiadáscsökkentő lépései megvalósíthatatlannak, az adóbevételek pedig felültervezettnek tűnnek, ez alapján pedig már 4,5 százalékos hiány tűnik reálisnak, amihez hozzájárul az állami cégek mintegy 2 százalékos konszolidációs terhe. A jövő évi hiánypálya lefutása azonban még csak a jövő zenéje, egyelőre meg kell elégedni a novemberi államháztartási egyenleg adatával, amelyet hétfőn közöl a Pénzügyminisztérium. A tervezettől elmaradó társasági adóbevételek miatt a hiánycél mérsékelt

túllövését eredményezi majd az év utolsó két hónapjának államháztartási statisztikája: 3,9 százalék helyett 4.1 százalékos deficit várható idénre a Raiffeisen elemzői szerint.

Kedden közli az októberi ipari termelési statisztikát a KSH, a tavalyi év azonos időszakában lezajlott meredek zuhanás miatti alacsony bázis azt fogja eredményezni, hogy tovább szelídül az ipar éves szintű visszaesése (-11százalék éves alapon). Szerdán az októberi külkerstatisztika és a harmadik negyedéves GDP részletes adata érkezik, pénteken pedig a novemberi fogyasztói inflációt ismerhetjük meg. Az előző három hónap csökkenő trendjét követően most már enyhe emelkedésre számítunk a fogyasztói árakban (5.2 százalék év/év), amelynek fő oka az üzemanyag árának emelkedése a tavalyi évhez viszonyítva. A fogyasztói árak drágulása azonban csak átmeneti jelenség lesz - jövő év elejétől kezdve

ismét csökkenő inflációs nyomásra lehet számítani - ezért nem lehet akadálya a jegybanki alapkamat további 50 bázispontos csökkentésének december hónapban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!