A CIB elemzője azt tanácsolja, hogy további árfolyam emelkedés esetén érdemes csökkenteni az OTP részvénymennyiséget az év végéig esetlegesen bekövetkező árfolyamkorrekció lehetősége miatt. A bankrészvényt ugyanakkor hosszútávon továbbra is vételre ajánlják. Az OTP a második negyedévben a várakozásoknál lényegesen jobb eredményt tett közzé - írja elemzésében Dobár Péter, aki szerint a nyitott pozíció eredményétől, illetve az egyedi tételektől megtisztított 41,7 milliárd forintos adózott profit 12 százalékkal haladta meg a várt szintet. A körülményekhez képest erős eredmény gyakorlatilag a hazai részleg kiváló teljesítményének volt köszönhető, ugyanis az OTP Core a negyedév folyamán 36,2 milliárd forintot kitevő adózott eredményt mutatott ki. Fontos azonban kiemelni, hogy a kedvező negyedéves hazai eredmény óriási mértékben köszönhető az eredményt kvázi "egyszeri tételként" segítő radikálisan, csökkenő adófizetési kötelezettségnek. A külföldi leányok esetében a negatív folyamatok a második negyedévben is erősen érezhetőek voltak. Az ukrán leány 0,9 milliárd forintos veszteséget termelt, miközben az orosz bank éppen csak, hogy nyereséges tudott maradni. A DSK továbbra is jól teljesít, bár a magasabb céltartalék-képzés a bolgár pénzintézet adózott eredményét is kikezdte. A CIB megítélése szerint 2009-ben az OTP csoport szinten 151 milliárd forint körüli nyereséget érhet el ( A bank vezetése 150 milliárdot célzott meg), azonban ebbe az összegbe nem számolták bele az esetlegesen még mindig szükségessé váló goodwill-leírást. A bank eredményét mellett akár több 10 milliárd forinttal is eltérítheti a hozamszint, illetve a forint árfolyamalakulása. (Az elemzés elkészítésekor év végére 275 forintos EUR/HUF-ot, illetve 7,5 százalékos 3, illetve 5 éves állampapír-hozamokat feltételeztek.) A bank idei várható eredményét érdemi módon befolyásolhatja még az újabb járulékos kölcsöntőke-visszavásárlás. A CIB a prognózisát további 15 milliárd forintot kitevő adózás előtti nyereséget generáló visszavásárlással kalkulálták.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!