A legjobb vevő a shortpozíciót záró spekuláns, hiszen néha árkorlát nélkül kényszerül arra, hogy veszteséges pozícióit zárja. Ha igaz a mondás, akkor egyre több potenciális vevő gyűlhet az OTP részvények piacán, mivel január közepe óta ismét emelkedésnek indult a magyar bankpapír esésére játszó pozíciók mérete az Egyesült Államokban.

A legfrissebb adatok szerint február közepén összesen 6 millió 538 ezer OTP részvényre volt nyitott short pozíció az Egyesült Államokban, ennél magasabb értéket utoljára október közepén mértek. A válság kirobbanása előtt mindössze 436 ezer volt az ilyen típusú pozíciók állománya, persze ez az adat kevéssé releváns, hiszen 2008 őszétől kötelező az ilyen pozíciókat közölniük a szereplőknek, s az eleinte mért adatok elképzelhető, hogy csak az adatszolgáltatás beindulásának tudhatók be.

Az már beszédesebb, hogy a piac mélypontján, 1500 forint körüli OTP árfolyamnál hajszáj híján 13 millió darab részvényre volt short pozíció nyitva. A tavaly március közepétől tartó emelkedés során január végéig ezek több mint felét zárták, 5,8 millió darabra csökkentve az állományt.

Az egyik magyar brókercég egy bizonyos algoritmus alapján naponta igyekszik megbecsülni, mennyi nettó intézményi vevő, illetve eladó volt a legnagyobb papaírokban a Budapesti Értéktőzsdén.  A március közepe óta összesített adatok szerint a BÉT-en összesen nettó 3 millió darab körüli OTP vétel jelentkezett intézményi oldalról, ha helyesek a számok, akkor a shortzárók mellett a portfolióbefektetők, intézmények az elmúlt egy évben inkább eladók  voltak a bankpapír piacán.

A továbbra is nyitva lévő nagymennyiségű shortpozíció akár jót jelenthet az OTP részvények árfolyamának, a nagyobb esésekben ugyanis lehet számítani arra, hogy a pozíciózárások tompítják, esetleg megállítják az árfolyam csökkenését.



A shortállomány drasztikus csökkenése, majd január vége óta fokozatos újranyilása nem csak itt jellemző folyamat, de a New York Stock Exchange-en is megfigyelhető.

A legtöbb részvényre 2008 júliusában volt nyitva eladási pozíció, 28 millió darab, a krachot követően kisebb nagyobb megszakításokkal folyamatosan csökken a szám. Idén ősszel 17 millió darab közelébe csökkent a mennyiség, majd január végétől kisebb emelkedésnek indult, február közepén 18,3 millió darabra duzzadt, ez a 2009 augusztusi értéknek felel meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!