Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újság szerint eddig a Komercijalna Banka 41,7 százaléka a szerb állam, míg 24,43 százalék az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), tíz százalék pedig a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) tulajdonában van. Az EBRD pedig éppen a múlt héten nyilatkozta azt, hogy a 2006-ban államosított bank privatizációja hamarosan megkezdődhet. Ehhez már csak egy vezető kéne, ugyanis jelenleg nincs kinevezett irányító, miután a végrehajtó bizottság korábbi elnöke, az osztrák Alexander Picker szeptember végén lemondott.

A Vecernje Novosti értesülése szerint a pénzintézet iránt az OTP mellett egy meg nem nevezett török bank, valamint az egyik legismertebb szerbiai vállalkozó, Miodra Kostic is érdeklődik, akinek két másik bankban is van érdekeltsége. A magyar, tőzsdén is jegyzett pénzintézet sem első szerbiai bankvásárlására készül: a legutóbb augusztusban terjeszkedett az országban, akkor a görög érdekeltségű Vojvodjanska Bankát, valamint annak egyéb érdekeltségeit szerezte meg, és így az OTP-csoport szerbiai piaci részesedése 5,7 százalékra nőtt, ezzel a 7. legnagyobb szereplővé vált a nyugat-balkáni országban.

A Komercijalna Banka tőzsdei értéke 258 millió euró, egy részvénye 1825 dinárt (4800 forint) ér, mivel azonban nyereséges pénzintézetről van szó, a vásárló ennél többet kellene, hogy fizessen érte. A pénzintézetnek az idei év első kilenc hónapjában mintegy 48 millió eurós volt a profitja. Több mint kétszáz fiókja van Szerbia-szerte, piaci részesedése 12 százalék. Emellett 9 bankfiókja van Koszovóban, egy Montenegróban és egy Bosznia-Hercegovinában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!