A hétfői kereskedést Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szimbolikus csengetéssel nyitotta meg a BÉT fennállásának 20. évfordulóján.

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe 2,6 százalékkal erősített hétfőn, így zárásra 21 930 pont közelébe jutott. Ez nem sokkal marad el a napon belüli maximumtól sem. Az összforgalom nem volt túlságosan nagy, 20 milliárd forint körül alakult.

A pesti tőzsde jó nemzetközi hangulatban a prágai és varsói indexeket meghaladó emelkedést teljesített, amelyet elsősorban a kínai árfolyam-politikával kapcsolatos hírek fűtöttek.

A vezető papírok mindegyike drágult, de az egész kosárban mindössze két részvény veszített árfolyamából.

A blue chipek között az OTP Bank árfolyama nőtt a legnagyobb mértékben, 4,9 százalékkal. A részvény 5348 forinton zárt, de a zárás előtt nem sokkal 5390 forinton is forgott.

A második legjelentősebb drágulást a Mol produkálta: az olajpapír árfolyama 2,6 százalékkal 19 100 forintig kúszott föl.

Masszív, 1 százalék fölötti erősödést mutatott az Mtelekom és a Richter is, az Egis azonban elmaradt a nagyobbik gyógyszergyári papír emelkedésétől.

A kevés gyengülő árfolyamot mutató társaság között volt a Rába, jegyzése 0,4 százalékkal csökkent 865 forintig. Jellemző, hogy a játműgyáron kívül mindössze a minimális forgalomban kereskedett Forrás-papírok veszítettek értékükből a hét első tőzsdenapján.

A vezérigazgatói poszton ősszel várható változást bejelentő Synergon ára is közel másfél százalékkal nőtt.

Összességében is mindössze egy társaság volt a parketten hétfőn, amely az OTP-nél jelentősebb árfolyam-emelkedéssel tudta befejezni a napot, de a 6 százaléknál nagyobbat dráguló Pannunionra alig születtek kötések.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!