Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.


Az első negyedéves teljesítmény mindezek ellenére nagyon biztató. Látszik, hogy az új szolgáltatások egyre jobban támogatják a társaság tevékenységének eredményességét, ezek marginja magasabb az átlagosnál. S amint a jelentésből kiderült, egy ingatlanértékesítés is szerepet kapott a jó első háromhavi eredményekben - mondta.

A jó évkezdet ellenére nem kívánunk változtatni az éves szinten 3-5 százalékos árbevételi és 4-6 százalékos működési EBITDA csökkenési tervén a menedzsment. Ennek több oka is van. Egyrészt nem tudjuk, hogy a negyedév folyamán sikeresen bevezetett "Hoppá" díjcsomagnak milyen hatásai lesznek az árbevétel alakulására, hiszen rövid távon az előfizetők havidíja csökken, de mivel túlnyomó részük kétéves hűségszerződést vállal, ezért hosszabb távon csökkenti az ügyfél lemorzsolódást. Másrészt a jó évkezdet ellenére vannak jelek arra nézve, hogy gazdaság egészének bővülése nem lesz olyan ütemű a következő negyedévekben, mint azt korábban gondoltuk - folytatta.

Kusch bízik abban, hogy a kormánnyal kötött megállapodás értelmében 2012 után megszűnik a távközlési cégekre kivetett különadó. Ez is az oka annak, hogy a cég a különadó miatt nem csökkentette beruházási terveit. A szektor egésze abban bízik, hogy ez az intézkedés csak átmeneti, s ezért megéri befektetni a jövőben megtérülő beruházásokba. Ha arra utaló jelek lennének, hogy a távközlési cégeket terhelő különadó ennél hosszabb ideig fennmarad, akkor szerinte a szektor összes szereplője újragondolja  a beruházásokkal kapcsolatos elképzeléseket.

Az osztalékpolitikában nem áll be változás idén sem, változatlanul a társaság saját tőkéhez mért eladósodottságát a 30-40 százalékos sávban kívánjuk tartani. Azonban az osztalék kifizetésével nem szeretnénk a sáv felső határait feszegetni, mivel így társaságnak nem maradnának tartalékai az esetleges akvizíciókra.

Kusch elmondása szerint a társaság továbbra sem tett le akvizíciós terveiről, de a kevés nemzetközi lehetőség miatt inkább a belföldi piacon várható aktivitás a társaságtól.

Az idei évben nem számít már más, az első negyedéves ingatlanértékesítéshez hasonló nagyságrendű rendkívüli tételre a cég gazdálkodásában, amely jelentősen befolyásolná a várható eredményeket. Ugyanakkor bízik abban, hogy például az Egyesült Államok hatóságaival sikerül minél hamarabb egyezségre jutni a hosszú ideje folyó eljárás ügyében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!