Az S&P mindenhol rontotta a hangulatot

Negatív tartományban zártak az ázsiai piacok, miután negatív figyelőlistára tette az eurózóna tagállamait hétfőn késő este a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő. Ennek ellenére az amerikai indexeknek sikerült enyhe pluszban zárni. A befektetők fókuszában továbbra is az európai kontinens eseményei állnak. A hangulaton az sem javított, hogy az ausztráliai jegybank a globális növekedési kockázatok miatt csökkentette az irányadó kamatot.
NAPI, portfolio.hu, 2011. december 6. kedd, 08:50
Fotó: Napi.hu

Negatív figyelőlistára tette az eurózóna tagállamait hétfőn késő este a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő. A lépés azt jelenti, hogy az intézmény 90 napon belül dönt az érintett országok hitelminősítésének esetleges rontásáról. A hírre napon belül közel másfél százalékot estek az amerikai részvényindexek, azonban a kereskedés végére egy kis felfelé korrekció következett a piacon.

A mai nap 25 bázisponttal, 4,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatlábát az Ausztrál Nemzeti Bank, ahol ez volt a második alkalom két hónapon belül, hogy ilyen lépésre szánta el magát a jegybank.

A Nikkei 1,4 százalékal, a Shanghai Composite Index 0,3 százalékal gyengült, míg a hongkongi Hang Seng 1,5 százalékot csökkent. A tajvani parkett érte el a legnagyobb, 2 százalékos visszaesést.

A nyersanyag futuresindexek esésére reagálva az ausztráliai nyersanyagkitermelők vesztettek értékükből. A Rio Tinto Ltd. 2,2 százalékot csökkent, az aranykitermeléssel foglalkozó Newcrest Mining Ltd. 4 százalékot esett, miután a Deutsche Bank vételről semlegesre minősítette le a papírjait.

Rosszul teljesített a nyersanyagszektor Japánban is, a Sumitomo Metal Mining Co. 1,9 százalékot, a JFE Holdings Inc. 4,1 százalékot esett.

Az Espirit Holdings Ltd. papírjai 10,4 százalékot vesztettek értékükből, miután a pénzügyi igazgató lemondott személyes okokra hivatkozva az éppen nagy átalakulásban lévő cégnél.

A Nikkei komponensek közül a Komatsu érte el a legnagyobb, 2,7 százalékos csökkenést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK