BUX
37350

Az új remény csaknem fordulatot hozott az USA-ban

Nap elején még pluszban volt, később meredek esésnek indultak a főbb tengerentúli tőzsdei indexek, a zárásra azonban szinte eltűntek a veszteségek.

Major András, 2012. december 27. csütörtök, 22:37

Ismét pirosban zártak a jelentősebb New York-i tőzsdeindexek. Az amerikai költségvetés konszolidálását célzó tárgyalások minden mozzanatát árgús szemekkel figyelő befektetők idegességét jól jelzik a csütörtökön többszöri irányváltás után végül minimális gyengüléssel záró Wall Street-i indexek. A Dow Jones IA mintegy 150 pontos, jócskán 1 százalék fölötti mínuszt dolgozott le a nap végére 1 tized százalékosra, de hasonló folyamat játszódott le a többi indexszel, és az árupiacon is.

A volatilitást egyértelműen a "fiscal cliff" elkerülése érdekében folyó tárgyalásokról érkező hírek motiválták. Így nap közben az eredménytelenségről szóló értesülések eladási hullámot generáltak, a kereskedés utolsó szakaszában azonban új reményt csepegtetett a piaci szereplőkbe, hogy jelentések szerint vasárnap a döntéshozók ismét összegyűlnek a képviselőházban, így az évvégi határidő előtt van esély a fájdalmas kiadáscsökkentési és adóemelési lépések elkerülésére. Ebbe az irányba mutathat az is, hogy Obama elnök sajtóértesülés szerint csütörtökön újabb terveket ismertet(ett) a döntéshozókkal.