Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,68 százalékkal, 19 216,00 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index 0,42 százalékkal, 1544,54 pontra esett. A befektetőket elővigyázatosságra intette a japán jen erősödése, és gyengültek a pénzintézetek, miután az amerikai kötvényhozamok csökkentek annak nyomán, hogy William Dudley, a New York-i Fed elnöke inkább a laza monetáris politika fenntartását támogatta egy nyilatkozatában - írja az MTI.

Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője hét eleji kongresszusi meghallgatásán nyitva tartotta egy újabb közeli kamatemelés lehetőségét, azt hangoztatva, hogy nem szabad túl sokáig várni a kamatemeléssel. A piacokat azonban nem győzte meg arról, hogy a nyíltpiaci bizottság már márciusi ülésén kamatot emelhet.

Az ázsiai tőzsdék visszatükrözték, hogy az utóbbi napok erős emelkedése után csütörtökön visszaesett a lendület az amerikai piacokon, emellett a befektetők nagyobb figyelmet fordítanak a kockázatokra - vélte Angus Gluskie, egy ausztrál alapkezelő vezetője, hozzátéve, hogy kedvezőtlen hatást gyakorolt a befektetői bizalomra Donald Trump amerikai elnök is a csütörtöki sajtótájékoztatóján nyújtott "bizarr teljesítményével".

Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,18 százalékos veszteségben, 5805,82 ponton, míg a dél-koreai Kospi 0,06 százalékos mínuszban, 2080,58 ponton zárt.

Szöulban a figyelem középpontjában a Samsung állt, miután pénteken letartóztatták a Samsung-csoportot ténylegesen irányító alelnököt, Li Dzse Jongot az államfővel kapcsolatos korrupciós eljárás keretében. A Samsung C&T (Construction & Trading Corporation), a Samsung-csoport de facto holdingja 1,98 százalékos, a csoport zászlóshajója, a Samsung Electronics pedig 0,42 százalékos mínuszban fejezte be a napot. Li Dzse Jung letartóztatása a mindennapok munkájában nem okoz fennakadást, mert a Samsung-cégeket profi menedzserek irányítják, de a stratégiai döntéshozatalt - ideértve a Samsung szerkezeti átalakításának folyamatát - komolyan megnehezítheti.

Kínában veszteségben zártak az indexek, a befektetők szabadultak a brókercégek és a tőzsdére újonnan belépett vállalatok részvényeitől, így az utóbbi napokban felhalmozott nyereségek szinte teljesen elpárologtak a hét utolsó napján. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,85 százalékkal, 3202,07 pontra, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,55 százalékkal, 10 197, 92 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,57 százalékkal 3421,44 pontra, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 0,78 százalékkal, 1882,87 pontra süllyedt.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,29 százalékos mínuszban, 24 038,00 ponton közelít a záráshoz. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,23 százalékkal 466,52 pontra csökkent pénteken a helyi idő szerinti késő délutáni kereskedésben.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!