Kevesebb mint egy éven belül a második nagyobb tőkebevonásra készül a 185 milliárd dollárra értékelt Sea e-kereskedelmi óriás számára, amely globális terjeszkedését a lehetséges új piacok tesztelésével kívánja fokozni. A Shopee e-kereskedelmi platformjáról ismert Sea 11 millió amerikai letéti jegyet kíván értékesíteni, amelyből további 1,65 milliót egy úgynevezett greenshoe opció keretében kínálhat fel - közölte a szingapúri székhelyű vállalat csütörtökön benyújtott szabályozói jelentésében a Reuters szerint.

Emellett 2,5 milliárd dollárt gyűjt egy átváltható kötvényen keresztül, amelyhez 375 millió dolláros greenshoe opció kapcsolódik. Utóbbi egy olyan részvénytartalékot jelent, melyet arra az esetre tartogatnak, ha a kibocsátáskor nagy az érdeklődés, így biztosítható az árstabilitás, vagyis nem lő ki a papír, ha kibocsátásnál nagyobb lenne a kereslet.

A Sea részvények szerdai New York-i 343,8 dolláros záróárfolyama mellett a részvényeladással akár 3,8 milliárd dollár is befolyhat. A Refinitiv adatai szerint a kombinált ügylet a legnagyobb tőkebevonás lenne egy délkelet-ázsiai vállalat számára.

Az Aequitas Research igazgatója, Sumeet Singh szerint a Sea "nem igazán égeti a készpénzt", és hozzátette, hogy a legutóbbi emelés "inkább opportunista, mint olyasvalami, amire a vállalatnak szüksége van".

Mivel a Sea mérlegében az első félév végén közel 7 milliárd dollár készpénz volt, ez az ügylet közel 13 milliárd dollárra növeli ezt az összeget - mondta Singh.

A Sea, amely piaci értékét tekintve a legnagyobb a délkelet-ázsiai vállalatok között, a bevételt általános vállalati célokra, többek között stratégiai beruházásokra és felvásárlásokra kívánja felhasználni. Többek közt a Sea platform és a Shopee európai és indiai terjeszkedését finanszíroznák belőle. A Sea tavaly év végén teljes körű digitális banki engedélyt is szerzett Szingapúrban.

A vállalat részvényei idén 72,72 százalékkal emelkedtek, miután 2020-ban majdnem ötszörösére ugrottak az erős kereslet közepette, mivel a Covid-19-hez kapcsolódó korlátozások miatt az emberek intenzívebben használták az online platformokat vásárlásra. 

2021-ben eddig a vállalatok összesen 15,67 milliárd dollárt vontak be a délkelet-ázsiai tőkepiacokon - a Refinitiv adatai szerint ez a legtöbb három év alatt -, szemben a 2020-as év hasonló időszakában felvett 11,8 milliárd dollárral.

Az ázsiai régió egyre izgalmasabb a tőzsdéken: a nyáron több mint 450 milliárd dolláros tőkebevonást hajtott végre az indonéz Bukalapak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!